19 aprilie, 2023

Guvernul polonez a adoptat o rezoluție pentru reglementarea problemei despăgubirilor cerute Germaniei pentru pagubele provocate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, anunță comunicat al biroului premierului polonez Mateusz Morawiecki. Suma totală calculată pentru pierderile materiale și demografice suferite se ridică la 1.530 de miliarde de dolari.

„Rezoluția Consiliului de Miniștri va ajuta la încheierea definitivă a discuțiilor despre presupusa renunțare a Poloniei la reparații din partea Germaniei”, arată comunicatul.

Rezoluția se referă la reparațiile și despăgubirile legate de invazia germană a Poloniei în 1939 și ocuparea ulterioară și a fost propusă de Plenipotențiarul guvernului pentru daunele cauzate de agresiunea și ocupația germană între 1939 și 1945.


Rezoluția „confirmă oficial că nici în timpul Republicii Populare (comuniste) Poloneze și nici după recâștigarea suveranității, în 1989, problema reparațiilor, a despăgubirilor și a altor forme de reparare a prejudiciului cauzat Poloniei și polonezilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial nu a fost pusă în aplicare, soluționată sau închisă în orice fel”, precizează comunicatul.

„Valoarea totală a pierderilor este estimată la 6,22 trilioane PLN, sau echivalentul a 1.530 miliarde dolari, conform cursului de schimb din 31 decembrie 2021. Această valoare nu reflectă enormitatea distrugerii și este doar un mod economic de cuantificare a pierderilor demografice și materiale”, se arată în comunicatul citat de twpworld.

Discuția despre despăgubiri, redeschisă de partidul conservator de guvernământ, PiS

Despăgubirile de război din Germania au fost o temă continuă în retorica partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS, ECR) de când a venit la putere în 2015. PiS consideră că Berlinul nu a compensat niciodată Polonia pentru daunele cauzate în timpul războiului și că ar trebui să facă asta, scrie Euractiv.

Anul trecut, Polonia a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care solicitat despăgubiri de 1,3 trilioane de euro (1.300 miliarde euro) în al Doilea Război Mondial. Aceeași sumă a fost specificată și în rezoluția de acum a Guvernului polonez, în baza raportului guvernamental privind pagubele produse de Germania, publicat în septembrie.


Berlinul a respins continuu cererile Poloniei de reparație, susținând că toate pretențiile financiare legate de cel de-al Doilea Război Mondial au fost soluționate prin Tratatul 2 + 4 din 1990 (care a permis reunificarea Germaniei).

În 1953, guvernul comunist al Poloniei, sub presiunea Uniunii Sovietice, a renunțat la toate pretențiile la reparații de război. Moscova dorea să elibereze Germania de Est, un alt satelit sovietic, de orice răspundere. Autoritățile poloneze susțin că acordul este invalid, deoarece Polonia nu putea negocia o compensație echitabilă în acel moment.

Argumentele Poloniei

Polonia, ca stat, nu a primit niciodată compensații financiare semnificative pentru distrugerea cauzată de Germania. Doar indivizi – victime ale muncii forțate și ale experimentele pseudo-medicale din lagărele de concentrare – au primit sume simbolice din partea unor fundații polono-germane.

Germania a răspuns solicitării reiterând poziția sa conform căreia problema reparațiilor a fost soluționată definitiv în 1953. Guvernul polonez comunist de la acea vreme a renunțat la revendicări materiale la schimb cu acceptul Germaniei de Est legat de preluarea de către Varșovia a unor foste teritorii germane.

Germania își mai argumentează poziția prin faptul că niciun guvern polonez post-comunist nu a ridicat problema, iar asta înseamnă o recunoaștere a actului din 1953.

PiS respinge însă această interpretare cu următoarele argumente:

  • cele două țări nu au încheiat niciodată vreun tratat bilateral de pace – obligatoriu din punct de vedere juridic, sau un acord de lichidare a efectelor celui de-al Doilea Război Mondial
  • renunțarea din 1953 nu a fost niciodată ratificată oficial și nici măcar publicată
  • întrucât făcea parte din blocul sovietic, Polonia comunistă nu avea la acea vreme suveranitate internațională, deci i s-a impus ce să accepte

Președinții Germaniei și Israelului, prezenți la marcarea a 80 de ani de la Revolta evreilor din Ghetoul Varșoviei

Rezoluția semnată marți a anticipat comemorarea a 80 de ani de la Revolta evreilor din Ghetoul Varșoviei, cu cermonii la care participă președintele german, Frank-Walter Steinmeier, și cel al Israelului, Michal Herzog (foto).

Aproximativ 13.000 de evrei au murit în primăvara anului 1943, în încercarea disperată de a se opune deportării populației evreiești din Polonia în lagărele de exterminare Treblinka și Majdanek. Revolta s-a încheiat după aproape o lună, pe 16 mai, când naziștii au incendiat ghetoul.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Si de la rusi nu cer polonezii despagubiri ? Ca i-au atacat in timp ce ei se aparau de nemti si le-au luat aproape jumatate de tara ! A, ca le-au dat in schimb o bucata mai bogata din Germania, cu orase importante, Danzig, Stettin, Breslau …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Si de la rusi nu cer polonezii despagubiri ? Ca i-au atacat in timp ce ei se aparau de nemti si le-au luat aproape jumatate de tara ! A, ca le-au dat in schimb o bucata mai bogata din Germania, cu orase importante, Danzig, Stettin, Breslau …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: