Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o modificare a hărții privind acordarea de ajutoare regionale pentru România în perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2027.
Potrivit unui comunicat, Comisia a aprobat modificarea pentru a aborda mai bine disparitățile regionale, permițând stabilirea unor cuantumuri maxime mai mari ale ajutoarelor în teritoriile eligibile din România.
Cuantumurile maxime ale ajutorului vor crește după cum urmează:
- de la 40 % la 50 % din costurile de investiții eligibile în anumite părți ale regiunilor Centru și Vest
- de la 60 % la 70 % din costurile de investiții eligibile în anumite părți ale regiunilor Sud-Est, Sud-Muntenia și Sud-Vest Oltenia
Comisia a aprobat harta ajutoarelor regionale pentru România aferente perioadei 2022-2027 la data de 20 decembrie 2021.
Pe 2 decembrie 2022 Comisia a aprobat Planul teritorial pentru o tranziție justă al României, care identifică teritoriile eligibile pentru sprijin din Fondul pentru o tranziție justă.
România va primi 2,14 miliarde de euro din Fondul pentru o tranziţie justă (FTJ), pentru a sprijini o tranziţia climatică către o economie mai atractivă şi mai verde. De aceste sume vor beneficia 6 județe: Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Mureș și Prahova, care concentrează 65% din emisiile de GES din România provenind din industria minieră și producția industrială, mai ales de combustibili și chimică.
Teritoriile sunt situate în regiuni eligibile pentru ajutoare în temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (a) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (așa-numitele zone „a”), care permite acordarea de ajutoare pentru sprijinirea regiunilor celor mai defavorizate.
***