9 decembrie, 2022

Guvernul a schimbat regulile de administrare a fondurilor de pensii private printr-o nouă ordonanță de urgență. A redus comisioanele de administrare și menține legătura acestora cu rate de rentabilitate raportate la inflație. Și a impus înființarea, la nivelul societății de administrare, „a unui comitet de investiții format din membri independenți (care va adopta decizii pentru operațiunile de investire / dezinvestire)”, potrivit unui comunicat al Executivului.

Se stabilește obligația administratorului de a deține permanent un nivel adecvat de lichiditate, a cărui valoare acoperă activitatea curentă pentru o perioadă de cel puțin 6 luni.

De asemeni, în cazul declanșării procedurii de administrare specială, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va putea desemna Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul Pensii drept administrator special.


Se mai impune și instituirea unui „comitet de remunerare”, care ar urma să decidă „politica de remunerație fixă de bază şi politica de remunerație variabilă a administratorului, astfel încât aceasta să corespundă strategiei de afaceri, obiectivelor şi intereselor pe termen lung şi să cuprindă măsuri pentru prevenirea apariției conflictelor de interese”, spune o versiune a  proiectului de OUG pusă în dezbatere publică în 22 august de Ministerul Muncii.

Guvernul cere performanță lunară funcție de inflație la investițiile pe termen lung

„Se stabileşte un comision unic de administrare, perceput de administrator pentru prestarea activităţilor principale şi a celor secundare/conexe”, spune comunicatul Guvernului, ca și cel al ASF, fără alte detalii.

În schimb, în proiectul pus în dezbatere publică se precizează reducerea de la 0,5% din activul total al fondului de pensii facultative la „nu mai mult de 0,2% pe lună”.

(Citește și: CFA: Pensiile private pot fi descurajate de măsurile din OUG care le modifică administrarea”)

Practic se elimină comisionul pe contribuții și se păstrează o prevedere propusă mai demult, care spune: „Comisionul de administrare se constituie prin deducerea unui procent din activul total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,07% pe lună, astfel:

  • 0,02% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflaţiei;
  • 0,03% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la un punct procentual peste rata inflaţiei;
  • 0,04% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 2 puncte procentuale peste rata inflaţiei;
  • 0,05% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 3 puncte procentuale peste rata inflaţiei,
  • 0,06% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei;
  • 0,07% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei”.

Fondurile de pensii obligatoriii administrate privat (Pilonul 2) administrează active evaluate 88,6 miliarde de lei la 30 septembrie.

Plafonarea comisionului la fondurile de investiții private la care participă și statul

Dintre celelalte prevederi ale noii ordonanțe se mai remarcă:

  • „Se stabilește un procent de 3% în situația în care statul român are dețineri sau participații în cadrul entităților de private equity, respectiv 5% în cazul în care fondurile de investiții private de capital în care se investește sunt finanțate atât din fonduri alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență și ale statului român;
  • Se stabilesc atribuțiile structurii de management al riscului în cadrul administratorilor și  principiile privind modul de evaluare a activelor fondurilor și responsabilitatea administratorilor;
  • Se stabilește obligația administratorului de a deține permanent un nivel adecvat de lichiditate, a cărui valoare acoperă activitatea curentă pentru o perioadă de cel puțin 6 luni;
  • Stabilirea obligațiilor aflate în sarcina conducerii administratorilor de fonduri de pensii de a defini şi supraveghea implementarea mecanismelor de guvernanță care asigură gestionarea eficientă şi prudentă a acestora;
  • Se completează cerințele de raportare și transparență;
  • Se stabilește dreptul participanților și al beneficiarilor de a cere plata activului personal net sau a pensiei private. Acest drept este imprescriptibil;
  • Se introduce posibilitatea ca, în cazul declanșării procedurii de administrare specială, ASF să poată desemna Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul Pensii drept administrator special, în condițiile stabilite prin reglementări, pentru asigurarea unui nivel suplimentar de siguranță a sistemului de pensii private, în cazul în care niciun alt administrator nu îndeplinește cerințele legale în acest sens”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: