6 decembrie, 2022

Bugetul pentru anul 2023 este construit pe o țintă de deficit bugetar de 4,4% din PIB, se menționează în proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2023, publicat, luni seara pe site-ul Ministerului de Finanțe.

În același timp, deficitul bugetar pentru 2024 este estimat la 2,95%, pentru a se încadra sub plafonul de 3%, conform normelor europene.

Dacă în acest an, cheltuielile de personal s-au cifrat la 8,8% din PIB, în proiectul de lege inițiat de Finanțe se prevede scăderea acestora la 8,2% din PIB, iar în 2024 la 7,9% din PIB.


În ceea ce privește datoria publică, pentru finele anului 2023, conform metodologiei Uniunii Europene, plafonul este de 49,8% din produsul intern brut. 

În anul 2023, plafonul privind finanțările rambursabile, care pot fi contractate de către unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, este în sumă de 1.600 milioane lei, iar plafonul privind tragerile din finanțările rambursabile contractate, sau care urmează a fi contractate de către unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, este în sumă de 2.000 milioane lei.

Valoarea aferentă finanțărilor rambursabile, care poate fi autorizată anual pentru o unitate/subdiviziune administrativ-teritorială, este de maximum:

  • 50 milioane lei, în cazul comunelor;
  • 100 milioane lei, în cazul orașelor;
  • 150 milioane lei, în cazul municipiilor, sectoarelor municipiului București și județelor.

Alte plafoane pe care este construit bugetul pe 2023

„Plafoanele nu cuprind finanțările rambursabile destinate refinanțării datoriei publice locale, finanțările rambursabile destinate proiectelor care beneficiază de fonduri externe nerambursabile de la UE și nici pe cele destinate proiectelor care beneficiază de fonduri externe nerambursabile de la donatori europeni în cadrul programelor interguvernamentale”, se arată în proiectul legislativ.


Totodată, plafonul privind emiterea de garanţii de către Guvern, prin Ministerul Finanțelor și de către unitățile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, pentru anul 2023, este de 40.000 milioane lei. 

În anul 2023, plafonul soldului primar al bugetului general consolidat este de minus 39,207 miliarde lei.

Ce taxe se modifică

Conform notei de fundamentare, la construcția bugetară pentru perioada 2023-2025 s-au avut în vedere, printre altele, următoarele măsuri:

  • indicatorii macroeconomici publicați de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (varianta de toamnă 2022);
  • îmbunătățirea colectării taxelor și impozitelor de către ANAF;
  • reducerea plafonului microîntreprinderilor de la 1.000.000 euro la 500.000 euro, instituirea condiției pentru microîntreprinderi de a avea cel puțin 1 salariat, eliminarea cotei de impozitare de 3%;
  • majorarea cotei reduse de TVA de la 5% la 9% pentru activitățile de cazare hotelieră, servicii de restaurant și catering,
  • majorarea cotei reduse de TVA de la 9% la 19% la băuturile nealcoolice ce conțin adaos de zahăr,
  • aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru achiziția unei singure locuințe a cărei valoare nu depășește suma de 600.000 lei;

(Citiți și: „Coaliția a decis majorarea pensiilor cu 12,5% și ajutoare pentru cei cu pensii mici. Impactul bugetar: 3,57 mld.euro”)

  • majorarea nivelului accizelor la țigarete, tutun încălzit și lichide cu conținut de nicotine destinate inhalării cu ajutorul unui dispozitiv electronic;
  • majorarea impozitului pe veniturile din dividende de la 5% la 8%, revizuirea sistemului de acordare a deducerilor personale pentru salariați, modificarea reglementărilor privind impozitarea veniturilor realizate de către persoanele fizice din cedarea folosinței bunurilor, precum și a celor din jocuri de noroc, modificarea prevederilor privind impozitarea în cazul transferului dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia, în sensul eliminării plafonului neimpozabil și introducerii unor cote de impozitare diferențiate în funcție de perioada de deținere;
  • abrogarea prevederilor privind impozitul asupra venitului suplimentar realizat de producătorii de energie electrică;
  • aplicarea impozitului pe monopolul din sectorul energiei electrice și al gazului natural (O.G. nr.5/2013) și a impozitului asupra sumelor rezultate din diferențe de preț la vânzarea gazelor natural (O.G. nr.6/2013) până 31 decembrie 2025, inclusiv;
  • modificarea modului de calcul a impozitelor și taxelor pe proprietate;
  • repartizarea anuală a unei cote de 90% din profitul net realizat sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat pentru societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și regiile autonome.

Salariile bugetarilor se majorează cu 10%

Conform notei de fundamentare, începând cu data de 1 ianuarie 2023, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 10%.

Majorarea se aplică faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăși valoarea nominală pentru anul 2022 stabilită potrivit anexelor la Legea-cadru nr. 153/2017, respectiv prin înmulțirea coeficienților de ierarhizare cu 2.500 lei.

Totodată, se îngheață cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară, cu excepția soldei de grad și a salariului de grad, de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2022.

Punctul de pensie se majorează la 1785 lei. Elevii nu vor mai beneficia de gratuitate nelimitată la călătoriile cu trenul

La data de 1 ianuarie 2023 se stabileste punctul de pensie la 1785 lei, iar pensia minimă garantată va fi de 1.125 lei, adică o majorare de 12,5% față de nivelul din 2022.

Întrucât creșterea pensiilor nu acoperă rata inflației, Coaliția de guvernare a decis să acorde un ajutor financiar, care se va achita în două tranșe respectiv în ianuarie și octombrie.

Mai mult, în anul 2023 se acordă reduceri de tarife sau, după caz, gratuităţi, numai în limita a 3 călătorii dus-întors sau 6 călătorii simple, se mai arată în nota de fundamentare.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Dacă pensia până la 3000Lei nu se impozitează de ce pensia peste 3000Lei se impozitează de la 2000Lei, adică o pensie de 3000Lei primește și un ajutor iar ce-a de 3433 se impozitează cu 143Lei

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Dacă pensia până la 3000Lei nu se impozitează de ce pensia peste 3000Lei se impozitează de la 2000Lei, adică o pensie de 3000Lei primește și un ajutor iar ce-a de 3433 se impozitează cu 143Lei

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: