Șefii serviciilor de informații din Germania au avertizat luni că China și-ar putea folosi participațiile la proiectele de infrastructură critică ca pârghie pentru a urmări obiective politice, transmite Reuters.
Avertismentul a fost lansat în contextul discuțiilor de la Belin cu privire la posibilitatea de a lăsa compania chineză de transport maritim Cosco să investească în portul Hamburg.
Ministerul Economiei din Germania, condus de Verzi, vrea să-și folosească dreptul de veto pentru a respinge oferta Cosco de a cumpăra o participație la unul dintre cele trei terminale din cel mai important port al Germaniei, în timp ce cancelaria condusă de social-democrați (SPD) ar fi în favoarea tranzacției, potrivit unor surse guvernamentale.
Disputa reflectă o dezbatere mai largă și aprinsă în Germania cu privire la modul de reducere a dependenței de China, principalul său partener comercial, după ce invazia Rusiei în Ucraina a evidențiat pericolele dependenței de un stat autoritar din ce în ce mai asertiv.
China a cerut Germaniei să nu politizeze relațiile economice ale țărilor sau să nu se angajeze în protecționism „în numele securității naționale”.
Într-o comisie parlamentară care a abordat o serie de chestiuni de securitate, șefii agențiilor de informații externe și interne germane au declarat că nu pot face o evaluare publică a ofertei lui Cosco, dar în general au cerut prudență.
„Suntem foarte, foarte sceptici cu privire la participarea Chinei la infrastructura critică”, a declarat șeful serviciului de informații străine (BND), Bruno Kahl, în cadrul audierilor parlamentare, menționând că un port ar trebui considerat infrastructură critică, deci orice posibilă investiție ar trebui revizuită cu mare atenție.
Șeful serviciului de informații intern al Germaniei, Thomas Haldenwang, a declarat că participațiile la infrastructura critică ar putea deschide, de asemenea, ușa spre potențiale sabotaje.
„Când vorbesc cu parteneri străini despre China, ei spun mereu: Rusia este furtuna, China este schimbările climatice”, a comentat el. „Deci va trebui să ne pregătim pentru această schimbare climatică în următorii ani.”
***