7 august, 2022

Guvernul premierului italian demisionar Mario Draghi (foto) a aprobat un pachet de sprijin de 17 miliarde de euro, pentru protecția firmelor și a gospodăriilor  în fața scumpirii accelerate a energiei și a bunurilor de consum.

Decizia este una dintre ultimele majore ale lui Mario Draghi, înaintea alegerilor parlamentare anticipate de luna viitoare. Pachetul se adaugă celor aproximativ 35 de miliarde de euro bugetați din ianuarie, pentru a atenua impactul costurilor exorbitante ale electricității, gazului și benzinei, potrivit Reuters.

„Acest pachet are ca scop protejarea redresării economice a Italiei în fața unui mediu internațional înrăutățit. (…) Suntem gata să adoptăm măsuri suplimentare, dacă este necesar”, a declarat Mario Draghi după aprobarea pachetului de măsuri.


Mario Draghi a mai spus că schema a introdus măsuri pentru a atrage mai multe investiții în țară ale  producătorilor de cipuri.

Reducerea facturilor energetice

În cadrul pachetului, se extind măsurile existente de reducere a facturilor la electricitate și gaz pentru familiile cu venituri mici, până în trimestrul 4 al acestui an, precum și reducerea așa-numitelor taxe de „cost de sistem”, potrivit proiectului consultat de Reuters.

Concepute pentru a ajuta la finanțarea inițiativelor energetice (prin subvenții pentru energia solară, de exemplu), taxele reprezentau de obicei mai mult de 20% din facturile italiene de energie, înainte ca guvernul să înceapă să acționeze.

Guvernul va extinde un bonus de 200 de euro, plătit în iulie doar italienilor cu venituri mici și medii, și la  lucrătorii care nu l-au primit anterior.


Roma are în vedere, de asemenea, să împiedice companiile energetice să facă modificări unilaterale în contractele de furnizare a energiei electrice și a gazelor până în aprilie 2023, potrivit proiectului.

Reduceri de taxe și creșterea pensiilor

Va fi prelungită, până la 20 septembrie, perioada de reducere a accizelor la combustibilii la pompă, programată să expire pe 21 august.

Aproximativ 1,2 miliarde de euro vor acoperi reducerea, în a doua jumătate a acestui an, a așa-numitei sarcini fiscale, adică a diferenței dintre salariul pe care îl plătește angajatorul și ceea ce ia acasă angajatul, beneficiul revenind angajaților cu un venit anual mai mic decât 35.000 de euro.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a estimat că, în 2021, muncitorul italian a pierdut în medie 46,5% din salariul său brut în impozite și contribuții sociale, al cincilea cel mai mare raport dintr-un grup de 38 de țări avansate.

În plus, 1,5 miliarde de euro vor merge pentru creșterea pensiilor pentru a sprijini puterea de cumpărare a persoanelor în vârstă.

În ciuda tuturor acestor măsuri, ministrul Economiei, Daniele Franco, spune că finanțarea pachetului nu va afecta ținta de deficit public, care rămâne la 5,6% din PIB în acest an, pentru că încasările guvernamentale din taxe decurg mai bine decât se prevedea.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: