UPDATE:
„După o noapte îngrozitoare fără prea multe vești, în sfârșit avem vești bune din Mariupol în acestă dimineața. Adăpostul antiatomic al teatrului a rezistat. Dărâmăturile încep să fie curățate. Oamenii ies vii”, a scris Serghei Taruta, membru al Consiliului local Mariupol.
Nu este încă clar dacă asta înseamnă că toți cei care s-au adăpostit în teatru au supraviețuit atacului.
Informația inițială:
Clădirea teatrului din Mariupol, unde se adăposteau în jur de 1.000 de oameni, atât adulți, cât și copii, a fost bombardată, a anunțat viceprimarul orașului, Serghei Orlov, potrivit BBC.
Numărul victimelor este necunoscut. Guvernatorul regional, Pavlo Kirilenko, a anunțat că, deocamdată, intrarea în clădire este blocată de dărâmături.
Imagini filmate în fața teatrului arată o clădire parțial dărâmată, din care ies flăcări și fum.
Imagini din satelit realizate de compania Maxar Technologies pe 14 martie arată că în jurul clădirii teatrului din Mariupol fusese scris cu litere mari, vizibile de la altitudine, cuvântul ”Copii”.
Imagini BBC:
Atacul a fost confirmat și de ministrul de Externe, Dmitro Kuleba, într-o postare pe Twitter. „Clădirea este complet distrusă. Rușii nu puteau să nu știe că este un adăpost pentru civili”, a acuzat oficialul ucrainean.
CNN anunță că și piscina publică din oraș, folosită la fel de locuitori ca adăpost civil, a fost bombardată de aviația rusă. Piscina se află la circa 4 kilometri de clădirea teatrului din Mariupol, lovită și ea de o bombă în cursul zilei de miercuri.
Atacurile asupra țintelor civile au devenit semn distinctiv al armatei ruse
Atacurile asupra obiectivelor civile au o posibilă explicație oferită de ministerul britanic al Apărării:
Rusia recurge la utilizarea de arme mai vechi, mai puțin precise, care sunt mai puțin eficiente din punct de vedere militar și mai susceptibile de a provoca victime civile.
Autorităţile ucrainene acuză că două treimi dintre rachetele lansate de trupele ruse în cursul invaziei din Ucraina au lovit clădiri civile.
Ucrainenii lasă să se înţeleagă că acest lucru nu se datorează neapărat calculelor greşite ale armatei ruse sau utilizării de armament mai vechi.
”Marţi seara, forţele ruse au lansat rachete din bombardiere strategice şi rachete balistice Iskander deasupra Ucrainei. Ca rezultat, multe ţinte civile au fost avariate, ceea ce, din păcate, a devenit semnul distinctiv al armatei ruse, considerată a doua cea mai puternică armată din lume”, a declarat consilierul prezidenţial Oleksii Arestovici într-o conferinţă de presă.
Coloana de refugiați, atacată cu rachete
O coloană de civili care părăsea miercuri orașul Mariupol a fost atacată cu rachete, potrivit Statului General al armatei ucrainene.
Incidentul a avut loc la ora 15.30, când coloana, care părăsise Mariupol cu direcția Zaporojie, a fost atacată cu rachete Grad, potrivit reprezentanților armatei, care au precizat că există victime în rândul civililor, inclusiv copii.
Armata rusă a permis abia după 2 săptămâni ca civilii să plece din orașul asediat. Accesul convoaielor umanitare a fost interzis, dar rușii au spus că civilii pot pleca cu autoturismele proprii. În jur de 2.500 de autoturisme au plecat din oraș, în ultimele 4 zile.