Aproximativ jumătate din investițiile la nivel global în securitate cibernetică au fost făcute de Israel, cel puțin în ultimii cinci ani, a declarat marți premierul Naftali Bennett, în intervenţia sa la Forumul Economic Mondial.
Tot mai multe activităţi se efectuează prin telemuncă, astfel încât firmele vor fi tot mai vulnerabile la atacurile informatice,” ceea ce înseamnă că este nevoie de servicii de securitate informatică de calitate, iar Israelul a investit masiv în tehnologii de securitate informatică” a spus premierul Bennett.
„Cred că aproape jumătate din investiţiile mondiale în companii din domeniul informatic în ultimii câţiva ani s-au făcut în Israel. Aşadar, Israelul a devenit o putere în securitatea informatică”, a declarat premierul israelian.
Israelul, renumit pentru spionaj cibernetic și exportul de instrumente de supraveghere digitală
O parte din aceste sume la care se referă premierul Bennett ar putea fi, în realitate, investiții în instrumente de spargere a sistemelor de securitate.
Nu este nimic nou că firmele israeliene de înaltă tehnologie operează în zone gri când vine vorba de încălcarea confidențialității și de achiziția de date, după cum este cunoscut că instrumentele sofisticate de supraveghere digitală și spyware au devenit un sector de export important pentru Israel, scria Haaretz la sfârșitul anului trecut.
Compania de software Glassbox a avut probleme cu Apple după ce s-a aflat că a permis aplicațiilor să înregistreze în secret acțiunile utilizatorilor de iPhone.
De asemenea, un add-on al companiei israeliene Similarweb a fost blocat de browserul Google Chrome pentru că urmărea navigarea pe web a utilizatorilor, în timp ce un add-on VPN al companiei israeliene Hola a fost acuzat de mai multe ori de încălcări ale confidențialității și securității datelor și, în cele din urmă, a fost blocat și eliminat de Chrome.
Scandalul Pegasus
Cel mai celebru caz, care a declanșat un scandal internațional, este însă cel al softului Pegasus, creat și vândut de compania israeliană de supraveghere NSO Group.
Șefi de stat, lideri ai opoziției din mai multe țări, jurnaliști incomozi și activiști din diferite domenii au fost spionați cu ajutorul softului NSO.
Şeful WhatsApp, Will Cathcart, a confirmat că mai mulţi politicienii au fost vizaţi de un atac amplu, din 2019, când software-ul Pegasus a fost folosit pentru spargerea a aproximativ 1.400 de conturi.
Și Apple a dat în judecată NSO Group, deținătorul Pegasus, pentru spionaj guvernamental şi atacarea utilizatorilor produselor sale.
Departamentul american al Comerţului a anunţat anul trecut că a introdus NSO Group pe lista sa de companii interzise pentru că reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională a SUA.
Pe aceeaşi listă au mai fost adăugate prin această decizie o altă firmă israeliană (Candiru), o societate rusească (Positive Technologies) şi una din Singapore (Computer Security Initiative Consultancy PTE).
Guvernul maghiar se numără printre cumpărătorii softului care a recunoscut acest lucru, dar a susținut că operațiunea a fost legitimă.
”Ministerul de Interne a cumpărat soft-ul”, a declarat în faţa presei Lajos Kósa, preşedintele Comisiei de Apărare şi Securitate din parlamentul ungar şi membru al Fidesz, partidul de guvernământ al premierului Viktor Orban.
Portalul maghiar de investigațiiDirekt36 a acuzat însă că programul Pegasus ar fi fost folosit în Ungaria pentru spionarea mai multor jurnalişti și proprietari ai unor organizații mass-media.