UPDATE: Alex Hawke, ministrul australian al Imigraţiei, a declarat, duminică dimineaţă, că salută decizia tribunalului federal de la Melbourne de a-i menţine hotărârea în cazul vizei lui Novak Djokovic:
„Salut decizia unanimă de astăzi a Curţii Federale Plenare din Australia, prin care mi-a menţinut decizia de a-mi exercita puterea conform Legii privind migraţia şi de a anula viza domnului Novak Djokovic în interes public.
Politicile puternice de protecţie a frontierelor din Australia ne-au ţinut în siguranţă în timpul pandemiei, rezultând una dintre cele mai scăzute rate de deces, cele mai puternice reveniri economice şi cele mai mari rate de vaccinare din lume.
Politicile puternice de protecţie a frontierelor sunt, de asemenea, fundamentale pentru a proteja coeziunea socială a Australiei, care continuă să se consolideze în ciuda pandemiei. Australienii au făcut mari sacrificii pentru a ajunge în acest punct, iar guvernul Morrison se angajează ferm să protejeze această poziţie, aşa cum se aşteaptă poporul australian.”
UPDATE: Prima declarație a lui Novak Djokovic, după pronunțarea instanței:
„Aș dori să fac o scurtă declarație pentru a aborda rezultatele ședinței de astăzi de la tribunal.
Îmi voi lua ceva timp pentru a mă odihni și a mă recupera, înainte de a face alte comentarii în afară de acestea.
Sunt extrem de dezamăgit de decizia Curții de a respinge cererea mea de revizuire judiciară a deciziei ministrului de a-mi anula viza, ceea ce înseamnă că nu pot rămâne în Australia și nu pot participa la Australian Open.
Respect decizia Curții și voi coopera cu autoritățile competente în ceea ce privește plecarea mea din țară. (…)”
Știrea inițială:
Novak Djokovic a pierdut procesul împotriva guvernului Australiei, care îi revocase viza de intrare în țară. Un complet de trei judecători ai Tribunalului din Melbourne a respins în unanimitate apelul tenismanului, astfel încât acesta va trebui să părăsească Australia, deși luni era programat primul său meci din turneul Australian Open.
În afara prezentării argumentelor legale pentru expulzarea jucătorului, avocatul Ministerului australian pentru Imigrație a arătat în fața instanței că Novak Djokovic a devenit exponentul mișcării antivacciniste din Australia, iar țara nu poate permite prezența sa, dată fiind notorietatea sportivului. Impactul cazului Djokovic asupra mișcării anti-vaccin echivalează cu campaniile publicitare în acest sens, a explicat avocatul.
Un expert australian a declarat pentru CNN că Djokovic poate face recurs la decizia tribunalului din Melbourne, dar puțin probabil să aibă timp până la debutul Australian Open, luni.
Judecătorul James Allsop, care a citit decizia, a precizat că instanța a respins cu unanimitate contestația lui Djokovic, sportivul trebuind să plătească costurile, însă a explicat că decizia nu a judecat „meritul sau înțelepciunea deciziei” ministrului, ci dacă era atât de irațională încât să fie ilegală.
Avocații lui Novak Djokovic au susținut că în niciun moment jucătorul sârb nu a incitat la nevaccinare și nu a pus în pericol vreo persoană din Australia. Guvernul nu poate dovedi într-un mod rațional că prezența sa ar putea influența opoziția față de vaccinare, au pledat avocații apărării.
Avocații tenismanului australian discută eventuale noi acțiuni în justiție înaintea începerii Australian Open, unde Djokovic avea programa luni primul meci. Dacă decizia rămâne în vigoare, el va fi descalificat automat și va avea interdicție de participare pe o perioadă de trei ani.
ATP a anunțat că Salvatore Caruso (150 ATP) ar urma să-i ia locul lui Novak Djokovic pe tabloul masculin de la Australian Open. Djokovic nu s-a retras încă în mod oficial de la primul Grand Slam al anului.
Viza sârbului a fost revocată pentru prima dată în 6 ianuarie, la intrarea în țară, pe fondul unor neclarități legate de o scutire medicală de a se vaccina – pe care o primise pentru că ar fi făcut recent COVID -, în condițiile în care străinii care intră în Australia au obligativitatea de a fi vaccinați.
Un judecător a decis ulterior să invalideze anularea vizei, invocând vicii de procedură.
Între timp, au apărut noi neclarități în legătură cu testul pozitiv de COVID pe care Djokovic l-ar fi primit la 16 decembrie 2021. Sportivul nu a intrat imediat în carantină și a avut apariții în public.
Ulterior, a recunoscut și că a călătorit în Spania înainte cu două săptămâni de a veni în Australia, ceea ce nu era consemnat în declarația pe care o prezentase când a sosit la Melbourne.
Uzând de prerogativele sale, ministrul federal al imigrației, Alex Hawke, a decis vineri să anuleze din nou viza jucătorului nevaccinat. Decizia a fost luată din motive de sănătate publică, au arătat documentele judiciare.