16 noiembrie, 2021

Testarea unei rachete rusești antisatelit efectuată luni a pus în pericol Stația Spațială Internațională (ISS), au declarat oficiali americani, citați de Reuters.

Cei șapte membri ai echipajului stației spațiale – patru astronauți americani, un astronaut german și doi cosmonauți ruși – au fost îndrumați să se adăpostească în capsulele navetelor spațiale andocate timp de două ore după test, ca măsură de precauție, pentru a permite o evacuare rapidă dacă ar fi fost necesar, a precizat NASA.

Laboratorul de cercetare, care orbitează la aproximativ 402 km deasupra Pământului, a continuat să treacă prin sau în apropierea grupului de resturi la fiecare 90 de minute, dar specialiștii NASA au stabilit că este sigur pentru echipaj să se întoarcă în interiorul stației după cea de-a treia trecere, a precizat agenția.


„NASA va continua să monitorizeze rămășițele în zilele următoare și în cele ce urmează pentru a asigura siguranța echipajului nostru pe orbită”, a declarat șeful NASA, Bill Nelson.

Experții spun că testarea armelor care spulberă sateliții de pe orbită reprezintă un pericol spațial prin crearea unor nori de resturi care se pot ciocni cu alte obiecte, declanșând o reacție în lanț pe orbita Pământului.

Armata rusă și ministerul rus al apărării nu au comentat prea mult subiectul, dar un mesaj postat pe Twitter de agenția spațială rusă Roscosmos a minimalizat pericolul.

„Orbita obiectului care a forțat echipajul astăzi să se deplaseze în nava spațială conform procedurilor standard s-a îndepărtat de orbita ISS. Stația se află în zona verde”, a scris Roscosmos pe rețeaua de socializare.


Racheta antisatelit cu ascensiune directă trasă de Rusia asupra unuia dintre propriii sateliți a generat peste 1.500 de „resturi orbitale urmăribile” și va genera probabil sute de mii de fragmente mai mici, a precizat Comandamentul spațial american într-un comunicat.

Secretarul de stat american Antony Blinken a condamnat testul cu rachete ca fiind „nesăbuit și iresponsabil”. La Pentagon, purtătorul de cuvânt John Kirby a declarat că testul a arătat necesitatea de a stabili cu fermitate norme de comportament în spațiu.

„Este de neconceput ca Rusia să pună în pericol nu numai astronauții americani și pe cei ai partenerilor internaționali de pe ISS, ci și pe propriii cosmonauți”, a declarat Nelson.

Bill Nelson a precizat că norul de resturi a reprezentat, de asemenea, o amenințare pentru o stație spațială chineză, aflată în construcție, și pentru echipajul de trei „taikonauți” de la bordul acesteia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: