În România s-au înregistrat în ultimele 24 de ore 357 de decese Covid, număr ce reprezintă recordul absolut de la debutul epidemiei, în martie 26. În afara acestora au mai fost raportate 28 de decese din zile anterioare.
România a ajuns acum pe locul 2 în lume la decesele zilnice COVID raportate la populație, după Bulgaria, potrivit datelor centralizate de Universitatea Oxford. Cele două țări au cele mai mici rate de vaccinare din Europa.
Reamintim că România se afla pe locul trei global, după Bulgaria, la numărul de decese zilnice raportat la populație.
Bulgaria a înregistrat 12,9 decese la un milion de locuitori, iar România – 11,21 la un milion de locuitori.
În cifre absolute, miercuri, România se afla pe locul 5 global la acest indicator, după țări precum SUA sau Rusia, cu populații de sute de milioane de locuitori.
Numărul de cazuri diagnosticate în ultima zi este de 13.854, sub media zilnică de aproximativ 15.000 înregistrate în intervalul marți – joi.
Din totalul de 385 de pacienți decedați (din ultimele 24 de ore și 28 anterioare), 352 erau nevaccinați și 33 vaccinați. Pacienții decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între 38 și 86 de ani. Dintre pacienții decedați vaccinați, 32 prezentau comorbidități și 1 nu prezenta comorbidități.
Dintre cele 385 de decese , unul a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 18 la categoria de vârstă 40-49 ani, 37 la categoria de vârstă 50-59 ani, 105 la categoria de vârstă 60-69 ani, 120 la categoria de vârstă 70-79 ani și 104 la categoria de vârstă peste 80 ani.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 15.467. Dintre acestea, 1.561 sunt internate la ATI. Din totalul pacienților internați, 424 sunt minori, 401 fiind internați în secții și 23 la ATI.
În data de 8 octombrie 2021, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1.502 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. În București sunt avizate de DSP 320 paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19.
De asemenea, la nivel național există o rezervă operațională de 131 paturi ATI destinate pacienților de COVID-19.
Aceste paturi sunt activate, în dinamică, acolo unde numărul pacienților ATI depășește capacitatea secțiilor principale.
Situația paturilor suplimentare o aveți în tabelul pe care vi-l trimitem alăturat.
Prognoza Centrului European: urmează dublarea numărului de cazuri noi
Noua prognoză a Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC) arată că în următoarele două săptămâni (calculate începând cu data de 4 octombrie) în România urmează o nouă dublare a numărului de cazuri noi și de decese zilnice.
Numărul cazurilor zilnice va urca într-o săptămână, de la 385 la 517, media la 7 zile, și până la 765 de cazuri – peste două săptămâni.
De asemenea, rata la 7 zile a deceselor raportate la un milion de locuitori va crește de la 63 la 92, săptămâna viitoare și la 138, în două săptămâni.
Nu mai există estimări privind numărul spitalizărilor și al bolnavilor aflați în stare gravă, întrucât România nu a raportat datele la zi.
Medic: Nu mai sunt locuri în spitale pentru copiii cu Covid, în spitalele de pediatrie
Spitalele de pediatrie din București sunt pline de copii infectați cu noul coronavirus și s-a ajuns în situația în care medicii trebuie să decidă cine are prioritate la internare, a declarat, joi seara, la Digi24, medicul Mihai Craiu. Părinții copiilor care au Covid-19 nu sunt vaccinați, a mai precizat acesta.
„Acum este atât de rău, încât noi, la Institut (Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului – n.r.), suntem plini. Etajul de copii cu maladie SARS-CoV-2, ei și părinții lor, e plin. Nu mai avem pe unde să-i punem. Lumea nu realizează că am ajuns în situația de a trebui să ne gândim pe cine trebuie să internăm primul. Evident că nu e nimeni, din punct de vedere moral, atât de stâncă, încât să zică: primul venit, primul internat. Sunt tot felul de emoții, de povești, de pacienți care sunt mai grav, dar am ajuns într-o poziție în care nu e ușor să fii medic de gardă în România astăzi”, a mărturisit medicul pediatru Mihai Craiu. „Aproape la fel ca ai noștri colegi de la adulți. Și lucrurile nu se vor opri aici”, a completat el.
Medicul a spus că aceeași situație se întâlnește la toate celelalte spitale de copii din București, la „Grigore Alexandrescu”, la „Gomoiu” etc. Sunt pline de copii care au COVID, iar perspectivele sunt și mai sumbre.
„Bine, nu sunt foarte grav bolnavi – noi nu avem voie să-i ținem pe cei de terapie intensivă -, dar au nevoie de ajutor, au febră, au diaree, nu pot să mănânce. Avem în momentul acesta cel mai mic (pacient) un nou-născut, de câteva zile, iar cel mai mare minor are 17 ani – e mama unui alt copil internat, știți că noi suntem campioni în Uniunea Europeană la mame minore. Avem și celelalte mame, care sunt adulți. Nu e bine. Și o să fie din ce în ce mai mulți și, din păcate, unii vor avea nevoie de oxigen, de perfuzie, de medicație specifică”, avertizează doctorul.
Niciunul dintre părinții acestor copii nu este vaccinat, a mai adăugat medicul pediatru. „Un copil de o lună nu merge nici în club, nici niciunde. A luat de la părinți, de acasă. Mama lui e pozitivă și ea”, a spus Mihai Craiu, confirmând sfaturile multor specialiști care spun că cea mai bună metodă de a-i proteja pe copiii care nu pot fi vaccinați este să se vaccineze adulții din jurul lor.
Incidența cazurilor de Covid a trecut de 12 la mia de locuitori, în București
Rata de incidenţă Covid-19 calculată la 14 zile a ajuns, vineri, la 12,24 de cazuri la mia de locuitori în Bucureşti, conform Direcţiei de Sănătate Publică București.
În urmă cu o zi, rata de incidenţă a fost de 11,49, iar acum o lună, pe 8 septembrie, incidenţa în Bucureşti era 1,21 la mia de locuitori.
Incidenţa COVID a trecut de 6 la mia de locuitori pe 29 septembrie.
Reglementările din România nu conțin măsuri suplimentare de prevenire a extinderii epidemiei pentru o rată de peste 10 la o mie de locuitori, de exemplu. Sunt valabile restricțiile fixate pentru depășirea plafonului de 7,5 la 1.000.