Digitalizarea inegală a instituțiilor publice reprezintă o provocare la ora actuală, este de părere Dan Ștefan Tarcea, viceprimar al Municipiului Cluj-Napoca.
”Cum facem ca toate instituțiile statului să fie deschise? Există încă instituții care nu primesc documentele cetățenilor emise în format electronic (…) Toate cererile care se depun la primărie (din Cluj-Napoca, n.r.) se pot depune online. Se primesc răspunsurile și online. Toți colegii mei din primărie au semnătură electronică digitală. Provocarea este ca cetățeanul să aibă ce să facă cu răspunsul primit în format electronic, atât timp cât există instituții care au nevoie și de semnătura holografă”, a comentat el.
Vă prezentăm cele mai importante declarații ale lui Dan Ștefan Tarcea în cadrul Conferinței CursDeGuvernare „Un an de marș al digitalizării – Administrația, de la basic la nivelul următor” (15.06.2021).
Cele mai importante declarații:
- Cum facem ca generațiile mai puțin tinere să aibă acces la serviciile digitale ale instituțiilor publice. Cei din generațiile tinere vin natural spre această componentă, cum vom reuși să-i facem pe funcționari să fie mai puțin reticenți să folosească tot ce înseamnă componenta digitală. Degeaba avem programe dacă ele nu sunt administrate corespunzător.
- Cum vom face să interconectăm bazele de date pentru că fără ea nu putem să discutăm despre digitalizare, ci doar despre niște baze de date pe care să le folosim în anumite momente.
- Cum facem ca toate instituțiile statului să fie deschise? Există încă instituții care nu primesc documentele cetățenilor emise în format electronic.
- Cum vom reuși noi ca administrație publică locală să luăm resursa umană din IT din mediul privat având în vedere că discutăm de diferențe salariale extrem de mari.
- Legat de istoricul din relația primărie-cetățean, în Cluj-Napoca am început această aventură încă din 2010, an din care se pot programa și gestiona căsătoriile online. În acest moment sunt exclusiv online.
- În 2011 se încasează online taxele și impozitele locale. În 2012 sunt disponibile șapte servicii electronice de la sesizarea rampe clandestine, sesizarea prezenței câinilor comunitari, mașini abandonate, solicitări de autorizații de amplasare de panouri publicitare.
- Din 2013 se eliberează și se încasează online autorizațiile de liberă trecere. Din 2014 se încasează online și amenzile. Din 2016 la baza sportivă din Gheorgheni se face accesul doar online.
- Din 2017 taxele și impozitele locale pot fi achitate online și pe ghișeul.ro. Tot din 2017 cred că suntem prima primărie din țară care a pus cetățeanul în contact direct cu funcționarul prin aplicația myCluj. Este o aplicație prin care cetățenii, în momentul în care identifică o problemă, trimit pe această platformă informația și ajunge direct la funcționar problema sesizată.
- Tot din 2017 suntem prima primărie din țară care eliberăm electronic actele de urbanism prin punctul de comunicare unic electronic. Discutăm de certificate de urbanism, prelungirea certificatelor de urbanism, prelungirea autorizației de construire care durează trei zile dacă depui documentele în format electronic.
- Tot din 2017 încasăm online taxele de urbanism și autorizațiile de funcționare pentru firmele aflate pe teritoriul municipiului.
- În 2018 am creat primul funcționar virtual numit Antonia.
- În 2019 aplicația park&pay. Avem multiple modalități de plată a parcărilor.
- În 2020 am fost finaliști în concursul capitala europeană a inovării. Ne-am situat pe lista celor șase finaliste. Proiectul cu care ne-am dus trebuie continuat.
- În 2020 am lansat tichetul albastru, cel mai nou serviciu de comunicare directă, unde 524 de funcționari publici vor putea comunica direct cu cetățeanul. Cetățeanul se poate programa într-o audiență online cu funcționarul și la final acesta îi trimite un e-mail cu cele discutate. Este cel mai deschis dialog pe care îl putem avea.
- Tot din 2020 se primește răspuns la peste 300 de proceduri digitale care nu mai necesită interacțiunea cetățeanului cu funcționarul public. Toate cererile care se depun la primărie se pot depune online. Se primesc răspunsurile și online. Toți colegii mei din primărie au semnătură electronică digitală.
- Provocarea este ca cetățeanul să aibă ce să facă cu răspunsul primit în format electronic, atât timp cât există instituții care au nevoie și de semnătura holografă.
- Legat de școli, noi nu am avut probleme cu accesul copiilor la orele online. Nu am așteptat Guvernul, am luat deciziile înainte. Nu a existat la nivelul municipiului niciun copil care să nu aibă tabletă. Cei care nu au avut au primit de la primărie, inclusiv persoanele marginalizate social unde am asigurat și infrastructura de internet pentru a putea să folosească această tabletă.
Conferința integrală:
Partneri:
Network partners:
ANIS Romania, ARIES, Avocatnet.ro, Confederația Patronală Concordia, INACO – Initiativa pentru Competitivitate