Rău, greșit, contrar legii, regulamentalor și procedurilor, pe tostă linia:
Polițiștii care au intervenit la Onești, unde un pensionar a luat ostatici doi bărbați și apoi i-a ucis, 5 ore mai târziu, prin înjunghiere, nu cunoșteau procedura pentru astfel de cazuri, coordonatorul intervenției se afla în birou și nu le-a comunicat informații prețioase polițiștilor și negociatorului de la fața locului, iar primele raportări către Inspectoratul General al Poliției Române conțineau informații false.
Acestea sunt principalele nereguli constate de o echipă a Poliției Române trimisă la Bacău pentru a stabili detaliat cum s-a desfășurat intervenția și unde s-a greșit.
Pe 1 martie, Gheorghe Moroșan și soția sa s-au dus la apartamentul din Onești pe care-l pierduse în urmă cu 10 ani și au luat ostatici cei doi muncitori trimiși de noul proprietar să renoveze locuința. După ce i-au imobilizat pe cei doi, Gheorghe Moroșan a sunat la 112 și a anunțat că-i va ucide, dacă nu-i vor fi îndeplinite câteva revendicări, printre care returnarea apartamentului.
Primul apel la 112 a fost făcut la ora 11.48, iar la poliția a intrat în locuință la 0ra 16.55, după ce ostaticii au fost înjunghiați.
Fapte, fapte, papte: principalele constatări, prezentate într-o conferință de presă a conducerii IGPR:
- Deși avea toate datele necesare pentru evaluarea gravității situației de risc, adjunctul IPJ Bacău, care se afla la comandă și ar fi trebuit să coordoneze operațiunea, a stat în biroul său, cea mai mare parte a timpului. A căutat pe internet, pe Interpol, procedura de intervenție în cazul unei luări de ostatici.
- Șeful șeful trupelor speciale (SAS Bacău), nu a mers nici el imediat la fața locului, așa cum i-ar fi cerut sarcinile de serviciu, ci în birou, până în jurul orei 16.00. Și-a trimis doar subalternii la locul luării de ostatici.
- Polițiștii primiseră cheia apartamentului, însă nici măcar nu au încercat să o folosească. Ușa apartamentului a fost spartă în cele din urmă cu un berbece, operațiune care a durat câteva minute (în loc de secunde, cum sunt antrenați să procedeze), timp în care Gheorghe Moroșan era în incintă cu cei doi bărbați pe care îi înjunghiase.
- Informațiile deținute de coordonatorul acțiunii nu au fost transferate șefului echipei de intervenție sau negociatorului. Cel din urmă nu a fost informat că agresorul sunase la 112 și formulase o serie de revendicări, detalii ce ar fi ajutat la detensionarea situației.
- Polițiștii trimiși la fața locului nu s-au comportat adecvat situației și „au luat în derâdere criza ostaticilor”. Body-cam-urile polițiștilor conțin mai multe fragmente de dialog ce dovedesc atitudinea neprofesionistă a ofițerilor. Unul dintre polițiști i se adresează la un moment dat agresorului: „Deschide, bă, ușa, să intrăm!”. Gheorghe Moroșan (pensionarul acuzat de uciderea a două persoane) îl întreabă de la balcon: „Cine ești tu, mă?”. Replica polițistului: „Sunt și eu, pe aici”. Polițiștii care asistau la scenă au izbucnit în râs, deși agresorul încerca să-și impună revendicările.
- Polițiștii aveau obligația să țină pornite acele body-cam-uri (camere video) de la începutul intervenției și până la finalul ei, însă, potrivit informațiilor Digi24, nu au făcut acest lucru, le-au mai oprit din când în când, atunci când au vrut. Dar totuși nu le-au oprit atunci când au purtat un dialog aproape absurd cu agresorul.
- Polițiștii nu au evaluat serios situația, au ignorat faptul că bărbatul mai avea patru dosare de violență, iar unul dintre ele fusese deschis chiar în 2021, când agresorul a intrat în casa unei femei și a amenințat-o tot cu un cuțit. Victima și-a retras plângerea. În raportarea trimisă cu întârziere superiorărilor din IGPR, polițiștii locali l-au prezentat pe autorul crimelor drept un pensionar de peste 60 de ani, fără antecedente penale și fără probleme psihice. Din verificările efectuate ulterior, s-a constatat că bărbatul are antecedente penale în cazuri comise inclusiv cu violență și a depus multiple petiții care nu au fost tratate cu seriozitate de polițiștii din Bacău, deși acestea conțineau amenințări la adresa mai multor persoane.
- Nu s-a respectat ordinul ce reglementează raportarea și monitorizarea evenimentelor și aspectelor de interes operativ. Raportarea evenimentelor în scris a fost făcută la 19.03, deși trebuia făcută la maxim două ore de la sesizare, adică la 13.47.
Doi dintre șefii poliției locale au fost promovați după dubla crimă de la Onești
Doi dintre cei patru polițiști demiși din cauza intervenției dezastruoase de la Onești, au fost practic promovați.
Chestorul Vasile Oprișan (59 de an), șeful IPJ Bacău, a fost transferat la București, pe postul de consilier în cadrul Poliției Române. El are grad de general și, până nu va fi declarat vinovat într-o cauză, legea prevede că nu poate deține o funcție mai mică decât cea de inspector-șef al unui inspectorat judetean de poliție.
Comisarul șef Adrian Tuluc, adjunctul său, cel care a coordonat intervenția, a revenit în funcția de șef al Poliției Municipale Bacău. A obținut postul prin concurs și, conform explicațiilor superiorilor săi, nu poate fi înlocuit decât în urma organizării unui alt concurs.