Parler LLC, platformă social-media rivală a Twitter, a dat în judecată Amazon.com Inc, acuzând-o luni că a luat o decizie ilegală, motivată politic, de a o închide, în beneficiul Twitter Inc, anunță Euractiv.
Într-o plângere antitrust depusă la Curtea Districtuală SUA din Seattle, Parler a declarat că Amazon i-a dat o „lovitură de moarte” prin întreruperea bruscă a serviciilor de găzduire web duminică seara, la scurt timp după ce Apple Inc. și Google (Alphabet Inc) au eliminat aplicația Parler din magazinele lor online.
Parler a acuzat Amazon Web Services de ”ipocrizie” pentru că și-a exprimat lipsa de încredere că ar putea să controleze corect platforma, inclusiv prin eliminarea conținutului care încurajează violența, în condițiile în care Amazon nu a suspendat Twitter, acolo unde între cele mai redistribuite mesaje este cel care transmite îndemnul: „Hang Mike Pence”.
Amazon nu a comentat pentru moment acțiunea și argumentele Parler, la fel și Twitter.
Prin acțiunea înaintată în instanță, Parler cere Amazon să îi redeschidă contul și să îi furnizeze serviciile angajate prin contractul semnat cu compania.
Bumerangul aruncat în direcția lui Trump se întoarce spre Mark Zuckerberg
Twitter a suspendat vineri noaptea, săptămâna trecută, cu caracter permanent, contul personal al președintelui Trump, @realDonaldTrump, motivând acțiunea prin aceea că prezintă ”un risc de incitare la violență”. Acțiunea Twitter a apărut după 2 zile după ce legislativul american a fost luat cu asalt de suporteri ai președintelui Trump, care încercau să blocheze validarea alegerilor din 3 noiembrie câștigate oficial de Joe Biden.
Decizia Twitter a provocat un val de reacții negative, în special în Europa, acolo unde se pregătesc reglementări suplimentare pentru platformele social-media.
(Citiți și: ”Nu-l putem lăsa doar pe Zuckerberg să decidă” – UE pregătește noi reglementări ale platformelor sociale după reacția acestora la revoltele din SUA”)
În condițiile în care blocarea dezinformărilor și a discursul urii constituie pe rețelele sociale constituie o preocupare majoră a momentului, o serie de critici ai Facebook și Twitter exprimă nemulțumire față de lipsa reglementărilor transparente în acest domeniu și critică modul inegal în care se aplică măsurile de blocare a conținutului găzduit de aceste platforme.
Un argument greu de combătut a fost furnizat de opozantul rus Alexei Navalnii, care s-a arătat mirat că primește frecvent amenințări cu moartea pe rețelele sociale și nimeni nu le blochează accesul celor care le postează.
O altă critică adresată marilor rețele sociale și fondatorului acestora, Mark Zuckerberg, se referă la faptul că măsurile au fost luate abia ”în ceasul al 12-lea”, când toată lumea devenise conștientă că Donald Trump a pierdut președinția SUA, nu din momentul în care acesta a început să promoveze fake news pe rețele sociale.
Provider de Internet în fruntea asaltului împotriva Facebook și Twitter
Până la apariția viitoarelor reglementări anunțate de Comisarul european Thierry Breton, Facebook și Twitter încep să încaseze lovituri directe: un provider de internet din SUA a anunțat că va implementa firewalls care, la solicitarea clienților săi, va restricționa accesul la Facebook și Twitter, anunță Newsweek.
Bret Fink, proprietarul T1 WiFi, a declarat Newsweek că a luat această decizie după ce a primit din partea a numeroși clienți solicitarea de a bloca accesul la Facebook și Twitter, invocând îngrijorări legate de ”cenzura” practicată de aceste rețele sociale.
”În ultimele 2 zile am primit solicitări din partea a numeroși clienți care nu mai doresc ca aceste situri (Facebook și Twitter – n. red.) să fie accesibile în feed-ul internet… că nu mai doresc ca copiii lor să acceseze aceste platforme. Blocarea acestor site-uri poate fi făcută și de utilizatori, dar unii nu au suficientă pregătire în domeniu, așa că am decis să îi ajutăm în această privință”, a explicat Bret Fink.