OMV Petrom (SNP) a investit aproximativ 21 de milioane de euro la rafinăria Petrobrazi, pentru a crește capacitatea de producție a carburanților cu bio-componenți, potrivit unui comunicat al companiei, emis miercuri.
Cerințele legale actuale impun ca benzina să aibă biocomponent (bioetanol sau ETBE) în proporție volumetrică de minim 6,5%, iar motorina să aibă biodiesel în proporție de minim 8%.
Cele 21 de milioane au fost investite pentru a crește cu 75% capacitatea de amestec a produselor de bază cu biocomponenți, până la aproximativ 300 de kilotone, ca și pentru îmbunătăți infrastructura pentru transportul, descărcarea și depozitarea bio-componenților în rafinărie.
Țintele reducerii emisiilor de gaze de seră
Reglementările europene prevăd creșterea conţinutului de energie din surse regenerabile în carburanţii pentru transport de la 10%, în 2020, până la 14% în 2030, pentru a sprijini obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră generate de transport.
OMV Petrom își propune să reducă emisiile de carbon cu 27% până în 2025 faţă de 2010, potrivit lui Radu Căprău, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea Downstream Oil. Compania spune că a redus deja emisiile de carbon ale operaţiunilor sale cu 22% în 2019 faţă de 2010.
„OMV Petrom este una din primele companii din România semnatară a UN Global Compact, încă din 2013 și, prin acest proiect, contribuim la atingerea Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 13 – Acțiuni Climatice”, spune OMV Petrom. Până acum au semnat 11.593 de companii din 156 de țări.
Petrobrazi are o capacitate totală de procesare a ţiţeiului de 4,5 milioane de tone pe an şi, începând din 2005, OMV Petrom a investit aproximativ 1,8 miliarde de euro în rafinărie, din care compania spuna că o treime a contribuit la reducerea impactului asupra mediului.