Fostul deputat PSD Marius Bota a depus luni în Senat un proiect de lege care prevede introducerea impozitării progresive, în locul cotei unice din prezent.
Cele mai mici salarii, de sub 3.000 de lei brut, ar urma să datoreze contribuții la pensii (CAS) de 25%, contribuții la sănătate (CASS) de 10% și impozit zero pe venit, în vreme ce salariile de peste 15.001 lei ar urma să fie impozitate cu 27,5% – CAS, 12,5% – CASS și 10% impozit pe venit.
Impactul asupra bugetului ar urma să fie de circa 1,3 miliarde de euro în primul an, potrivit calculelor inițiatorului (circa 500 de milioane de lei pe lună).
(Consultați AICI Propunerea legislativă pentru creșterea venitului net al salariaților)
”Prin aplicarea taxării diferențiate, din calcule reiese o diferență cuprinsă între 5%-7% – mai puțin față de încasările din prezent, dar luând în calcul o taxare scăzută a salariilor mici ar rezulta eliminarea plăților nefiscalizate a salariaților (munca la negru) și care în mod direct ar determina o creștere a numărului de salariați fiscalizați greu de cuantificat astăzi”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Cotele de impozitare
Conform datelor de la ITM, în prezent 87% din salariați au un venit brut sub 5.000 de lei. 64,5% au un venit sub 3.000 de lei, 22,5% au un venit cuprins între 3.000 și 5.000 de lei, iar 2,5% dintre salariați au un venit de peste 9.000 de lei.
”Acest lucru demonstrează faptul că, pentru creșterea venitului net a majorității salariaților, statul trebuie să găsească noi de taxare”, se argumentează în nota de fundamentare.
Inițiatorul, deputatul Marius Sorin-Ovidiu Bota, argumentează că noile cote de impozitare vor duce la o creștere a veniturilor nete ale salariaților, care vor alimenta consumul și implicit creșterea economică.
”Mare parte a acestor venituri nete majorate vor duce la creșterea nivelului de trai pentru majoritatea salariaților, care prin reintroducerea masei monetare în circuitul economic vor menține nu numai un consum ridicat ci vor oferi și posibilitatea investițiilor pentru salariați în bunuri de folosință îndelungată, care la rândul lor vor genera venituri pentru cei care le furnizează”, se arată în nota de fundamentare.
În plus, taxarea redusă ar urma să majoreze în timp veniturile bugetare prin eliminarea fenomenului muncii la negru.
”Implementarea cotei progresive de taxare reduce disparitățile economice dintre oameni, urmărind reducerea incidenței taxelor pe care le suportă cetățenii cu venituri mici sau foarte mici. Nu în ultimul rând, taxarea progresivă este apreciată în multe state occidentale, permițând posibilitatea colectării unor sume mai mari la bugetul de stat”, susține inițiatorul.
3 răspunsuri
Buna ziua, La un moment dat tot o sa ajungem la imoziatarea progresiva fiindca este necesara pentru reducerea inegalitatii veniturilor. Dar in forma actuala nu este corecta, ar fi nevoie sa se modifice doar impozitul pe venit ce celelate contributii sa ramana la fel. Multumesc!
Politica lenesilor si analfabetilor, care nu au invatat la scoala si nici sa munceasca nu vor. Cine merge la munca pentru ca se plictiseste sa auda cum sufla vantul, sa le plateasca celor de mai sus ajutoarele sociale la nivel egal cu o pensie decenta, inclusiv asistenta medicala si sa fie multumit daca mai are loc la tratament (in cazul nefericit in care are nevoie) si nu sunt locurile ocupate de defavorizatii sortii.
In intervalul 4001 – 6000 lei nu se schimba niciun procent la CAS, CASS si impozit (desi sunt doua subintervale: 4001 – 5000 si 5001 – 6000). La fel si pt intervalul 8501 – 12500.
Cel care a propus modificarea legislativa e specialistu’ lu’ Peste.