11 noiembrie, 2020

OMV Petrom (SNP) a depus un proiect în valoare de 1,2 miliarde de lei pentru a obține o finanțare parțială din Fondul de Modernizare, constituit prin vânzarea unui volum suplimentar de certificate verzi alocate Ministerului Economiei, conform așa numitului „mecanism 10d”, prevăzut de Directiva 2003/87/UE.

Investiția SNP este o fabrică de bioetanol de generația a doua, ceea ce face eligibilă solicitarea. Bioetanolul intră în compoziția benzinei, este scump, dar nu atât de scump ca alți biocomponenți precum ETBE. Este importat în mari cantități, deși este produs și în țară.

OMV Petrom (SNP)  cere  420 de milioane de lei, adică 35% din valoarea estimată a proiectului, fără TVA, potrivit unor surse citate de e-nergia.


Benzina trebuie să aibă biocomponent în proporție de 8% volum, conform reglementărilor în vigoare, iar „mecanismul 10d” a fost conceput pentru a susține tranziția la energie verde în 9 țări, inclusiv România, care au probleme în acest sens, mai ales din cauza dependeței ridicate de combustibilii fosili.

Directiva 2003/87/UE privește funcționarea Fondului de Modernizare care „sprijină investițiile în vederea modernizării sistemelor energetice și a îmbunătățirii eficienței energetice a anumitor state membre”.

(Citiți și: Ce proiecte energetice se vor finanța prin vânzare de certificate verzi: Ministerul Economiei schimbă abordarea”)

OMV Petrom (SNP) intenționează să construiască această fabrică în județul Prahova.

Fabrica de bioetanol nu este singurul obiectiv verde al OMV Petrom, care are în plan construcția celui mai mare parc fotovoltaic din România, de peste 110 MW, în Dolj.


OMV Petrom este cea mai mare companie petrolieră din Europa de Sud-Est. A produs în 2019 țiței și gaze de 55,4 milioane bep și are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual la rafinări, și de electricitate de 860 MW prin centrala pe gaze în ciclu combinat de la Brazi.

Distribuie produse petroliere în România și țările învecinate prin 800 benzinării sub brandurile OMV și Petrom.

Valoarea de piață a companiei este de  peste 19 miliarde de lei, potrivit capitalizări bursiere a acțiunilor SNP.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: