21 octombrie, 2020

Toate fondurile de pensii private respectă condiţia obligatorie privind randamentul, acesta fiind unul foarte bun, de peste 4%, a declarat, marți, Nicu Marcu, președintele Autorităţii de Supraveghere Financiară.

„Pot să vă garantez că toate fondurile de pensii private respectă acest randament. Mai mult decât atât, randamentul real este peste 4%, un randament foarte bun. Chiar şi acum, în criză, pentru că investiţiile făcute de fondurile de pensii sunt investiţii făcute pe termen lung. Şi trebuie să precizăm că legislaţia fondurilor de pensii a fost extrem de bine făcută, astfel încât nu lasă posibilitatea fondurilor de pensii să se ducă spre alte instrumente financiare mai sensibile, care să poată să dea riscuri. Mai nou, autoritatea a lăsat fondurilor de pensii posibilitatea să se ducă spre titluri de stat la un nivel care poate să ajungă la 100% „, a explicat șeful ASF la Digi 24, scrie Agerpres.

Potrivit acestuia, numărul de contribuabili a crescut, de la peste şapte milioane de asiguraţi în 2019 la mai mult de opt milioane în 2020, iar activele s-au majorat cu peste 14% faţă de anul trecut.


Nicu Marcu a precizat că repartizarea contribuabililor către fondurilor de pensii se face în prezent în proporție de 90% aleatoriu, ceea ce înseamnă că contribuabilii nu cunosc legislaţia și nu știu unde să investească.

Nu se pune problema naționalizării pensiilor obligatorii

Întrebat dacă se mai pune problema naţionalizării totale pentru Pilonul 2, el a răspuns negativ şi a subliniat că a fost o discuţie, „o discuţie eronată şi o greşeală fantastică!”

„Nu există. Discuţia a existat. A fost o discuţie eronată şi cred că o greşeală fantastică faptul că s-a abordat acest subiect. Trebuie să se ştie din capul locului că n-au ce să privatizeze, ce să naţionalizeze, pentru că banii din aceste fonduri de pensii, în proporţie de peste 70%, sunt în vistieria statului, prin aceste titluri de stat. Ce să mai privatizeze? Asta a fost o gândire eronată. Lucrul acesta nu se mai poate întâmpla”, a afirmat şeful ASF.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: