Premiul Nobel pentru Pace 2020 a fost decernat vineri Programului alimentar mondial (PAM) al Națiunilor Unite, a anunțat comitetul norvegian.
Programul ajută la hrănirea a zeci de milioane de persoane din lume, acolo unde foametea, adevărată ‘armă de război’, riscă să avanseze din cauza pandemiei de Covid-19.
Premierul pentru Pace este singurul Nobel acordat de altă academie decât cea suedeză.
PAM este recompensat pentru „eforturile de luptă împotriva foametei, pentru contribuția la ameliorarea condițiilor de pace în zonele afectate de conflicte și pentru că a jucat un rol principal în eforturile care vizează împiedicarea utilizării foametei ca o armă de război”, a declarat președintele comitetului Nobel, Berit Reiss, citat de Agerpres.
Operând inclusiv cu ajutorul elicopterelor, elefanților sau cămilelor, PAM se prezintă drept „cea mai mare organizație umanitară”, în condițiile în care 690 milioane de oameni – unul din 11 – suferea de subalimentație cronică în 2019.
Înființat în 1961, cu sediul la Roma și finanțat integral prin contribuții voluntare, PAM a distribuit 15 miliarde de porții alimentare și a asistat 97 de milioane de persoane în 88 de țări, anul trecut.
În pofida progreselor înregistrate, obiectivul de a eradica foametea până în 2030 pare de neatins, în special după apariția pandemiei de coronavirus.