Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) cere parlamentarilor să nu voteze OUG pentru rectificarea bugetară, întrucât amână cu un an majorarea salariilor profesorilor. În contextul epidemiei de coronavirus, se precizează în comunicat, unele cadre didactice vor refuza să meargă la școală, dacă nu se respectă calendarul creșterilor salariale.
Majorarea salarială pentru profesori se amână cu un an, până la 1 septembrie 2021, din cauza constrângerilor bugetare survenite din cauza crizei Covid-19. Conform OUG 114/2018, personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere și personalul de îndrumare și control din învățământ urma să beneficieze de o majorare consistentă a salarilor, la 1 septembrie, astfel încât să ajungă acum la nivelul grilei de salarizare din 2022.
Era una dintre măsurile costisitoare programate pentru acest an electoral, alături de creșterea cu 40% a punctului de pensie. Conform sindicatelor din domeniu, media majorării era de aproximativ 300 – 400 de lei, pe lună, pentru fiecare dintre cei aproximativ 240.000 de profesori.
Ordonanța pentru rectificarea bugetară prevede o creștere a deficitului de la 6,7% din PIB la 8,6% din PIB și o contracție a PIB de 3,8% din PIB, față de 1,8% estimarea anterioară, astfel încât mai multe cheltuieli reglementate deja sunt amânate.
Pensiile vor fi majorate cu 14% în loc de 40%, iar profesorii vor intra în grila finală de salarizare abia anul viitor.
Număr mare de profesori în categoria de risc
Peste 10.000 de cadre didactice care vor intra la clasă în anul școlar 2020 – 2021 au peste 65 de ani și alte aproximativ 40.000au între 60 și 65 de ani.
„Prin comparație cu alte sectoare socio-profesionale, educația are cei mai mulți angajați care fac parte din categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Pericolul la care se vor supune colegii noștri este unul foarte mare pentru ei, dar și pentru familiile lor, situație în care se află și elevii și familiile acestora, ca urmare a numărului mare de persoane care se vor întoarce în sălile de clasă”, se arată în comunicatul FSLI.
Educația, „plină de disfuncționalități”
„În plus, nici până la această oră, deși a fost promulgată de peste o lună și jumătate legea conform căreia fiecărui elev și cadru didactic i se asigură, la cerere, un dispozitiv-laptop sau tabletă conectat la internet, nu au fost emise Norme metodologice pentru aplicarea acestei legi. Întreg tabloul educației este plin de disfuncționalități, în condițiile în care școala va începe în mai puțin de o lună! Federația noastră, care reprezintă interesele a peste 165.000 de angajați, atrage public atenția că numeroasele semnale pe care le-am primit în ultima perioadă de la sindicatele afiliate sau direct de la profesori, converg către un numitor comun: intenția cadrelor didactice de a refuza să vină la școală începând cu data de 14 septembrie, dacă Guvernul României nu va asigura toate condițiile de protecție necesare angajaților din educație, dar și elevilor, împotiva infectării cu COVID-19, precum și dacă nu se va acorda majorarea salarială începând cu data de 1 septembrie 2020!”, avertizează sindicaliștii.