Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a aunțat joi că epidemia declanşată de noul tip de coronavirus apărut în China constituie o urgență internațională pentru sănătatea publică.
Această încadrare este definită ca „un eveniment extraordinar” ce constituie un „risc pentru sănătatea publică din alte state, prin răspândirea internațională a bolii” și pentru contracararea căreia este nevoie de „ un răspuns internațional coordonat”.
Anunțul a fost făcut de Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, la finalul ședinței Comitetului de Urgență, format din experți independenți. Săptămâna trecută, părerile experților au fost împărțite, fiind imposibilă o decizie precum cea de joia aceasta.
Rapiditatea propagării virusului, care a ajuns în 20 de țări, a schimbat votul în Comitet.
Alerte anterioare de acest fel au mai fost emise în cazul Ebola, Zika și H1N1.
Reamintim că OMS a corectat luni evaluarea ameninţării legate de coronavirusul din China care trece de la “moderată”, cum era calificată până în prezent, la “înaltă”.
Evaluarea anterioară a fost calificată drept “o eroare de formulare”, iar câțiva oficiali și-au cerut scuze pentru aceasta.
Mai multe cazuri decât în epidemia de SARS din 2002 – 2003
Peste 8.100 de cazuri confirmate și 171 de decese, în China, a anunțat Beijingul joi, ora 11.am. Din acest total, cel puțin 1.370 sunt cazuri foarte grave:
Numărul este mai mare decât cel înregistrat în epidemia SARS, când au fost confirmate 8.098 cazuri de îmbolnăviri, între noiembrie 2002 și iulie 2003. Atunci au murit, la nivel global, 774 persoane, conform CNN.
Coronavirusul din Wuhan și SARS sunt virusuri similare, provoacă pneumonie și au izbucnit în China, fiind luate de la animale sălbatice comercializate pentru a fi mâncate.
Chiar dacă mortalitatea este mult mai mică (2,2% decedați din totalul infectaților, la virusul Wuhan, comparativ cu 9,6% la SARS), actuala epidemie se poate dovedi mult mai gravă, prin viteza de răspândire, circulația la nivel global fiind mult mai intensă.
În cazul SARS, 75% din cazuri au fost infectări din primele două luni ale epidemiei.
Coronavirusul Wuhan se transmite de la om la om, așa cum a confirmat joi și Centrul american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, la unul dintre cazurile identificate în SUA.
Potrivit cercetătorilor de la Imperial College London, proporțiile reale ale epidemiei sunt altele, dar încă nu sunt cunoscute toate cazurile. Conform acestora, pe 18 ianuarie existau 4.000 de persoane infectate în China, iar modelul lor arată că finalul lunii ianuarie urma urce totalul până la cel puțin 20.000 de cazuri.
Evoluțiile din ultimele 24 de ore
- În afara Chinei, au fost confirmate peste 100 de cazuri, în 20 de state. Ultimele țări ce au anunțate primele teste pozitive sunt India și Filipine.
- Rusia şi-a anunţat intenţia de a-şi închide frontiera cu China, care se întinde pe o lungime de 4.250 de km, pentru a împiedica răspândirea virusului pe teritoriul său.
- Aproape 60 de milioane de cetățeni chinezi sunt blocați în orașe închise total sau parțial, până pe 8 februarie.
- SUA, Japonia și alte țări și-au repatriat parte din cetățenii aflați în Wuhan.
- UE a aprobat două zboruri pentru a-și aduce acasă cetățenii blocați în Wuhan – 75% din costuri vor fi plătiți din fonduri europene, după ce s-a activat mecanismul UE pentru protecție civilă. S-au înscrie pe listele de evacuare aproximativ 600 de persoane. Separat, Germania, Itaalia și Spania pregătesc și ele zboruri pentru evacuarea cetățenilor lor aflați în Wuhan.
- Casa Albă a înființat o echipă de intervenție formată din experți în virusuri și epidemii, dar și de la Transporturi și alte departamente legate de securitatea națională. Grupul funcționează sub autoritatea președintelui Donald Trump și se întâlnește în fiecare luni. În SUA au fost confirmate cinci cazuri, până acum.
- Noi companii aeriene au anunțat sistarea zborurilor spre China, pe diferite perioade. Situația la zi: El Al Airlines, British Airways, American Airlines, Air Canada, KLM, Lufthansa, United Airlines Air Asia, Cathay Pacific, Air India și Finnair.
Un vas de croazieră cu aproape 7.000 de călători, blocat pe coasta Italiei
Aproape 7.000 de oameni sunt blocați pe o navă de croazieră italiană după ce doi cetățeni chinezi au prezentat simptome de infectare cu coronavirus.
Vacanța pe Mediterană a celor de la bordul Costa Smeralda a început pe 23 ianuarie și ar trebui să se încheie joi. Vasul a fost blocat în Civitavecchia, în așteptarea rezultatului testelor.
Dacă acestea vor fi pozitive, toți călătorii vor intra în carantină.