19 ianuarie, 2020

Reprezentanții marilor puteri, ai Turciei, țărilor arabe, ai ONU și ai Africii încă încearcă, duminică seara, să convingă cele două tabere ostile din Libia să negocieze, într-un summit găzduit de Germania la Berlin.

E vorba de guvernul condus de Fayez al-Serraj, recunoscut de ONU, și forțele generalului Khalifa Haftar, care încearcă, în fruntea unei armate, să preia conducerea țării.

 


Între timp, auspiciile au devenit nefavorabile.

În timp ce liderii internaționali se strângeau pentru întâlnire, forțele loiale comandantului militar Khalifa Haftar, au determinat oprirea producției din două câmpuri petroliere din sud – vestul țării, prin închiderea unui oleoduct spre porturile din partea de est a țării, pe care o controlează – a anunțat Compania Națională de Petrol a Libiei (NOC), citată de Reuters.

Operațiunea este similară celei de acum o săptămână, când Khalifa Haftar s-a retras de la un  summit turco – rus și a ordonat blocarea porturilor din est.

Atunci producția de petrol a fost redusă cu echivalentul a circa 800.000 barili pe zi, adică aproximativ jumătate din total.


Oprirea producției pentru mai mult timp ar lovi greu guvernul de la Tripoli, condus de Fayez al-Serraj, recunoscut de ONU, care ar avea probleme bugetare.

Scopul summit-ului

Runiunea la vârf de la Berlin este menită să conducă la o încetare permanentă a focului și la stabilirea unor sancțiuni pentru tabăra care ar viola orice acord de armistițiu convenit, potrivit unui proiect de comunicat care va ar urma să fie discutat, citat de CNN.

„Solicităm tuturor părților în cauză să-și dubleze eforturile pentru o suspendare susținută a ostilităților, descarcerare și o încetare permanentă a focului”, citează Reuters din același proiect de comunicat.

De asemenea, liderii puterilor interesate participanți la summit ar mai cere celor două tabere libiene și tuturor părților să recunoască firma petrolieră de stat libiană NOC ca unică entitate autorizată să vândă petrol brut și le îndeamnă să se abțină de la ostilități împotriva instalațiilor de producere a petrolului.

Totuși, liderii prezenți la summit nu vor încerca să intermedieze un acord de partajare a puterii între Khalifa Haftar și Fayez al-Serraj.

Anterior, diplomații erau îngrijorați de pericolul ca, pe parcursul discuțiilorcare ar pune accentul pe încetarea focului și pe reluarea negocierilor, ambele părți să folosească acalmia luptelor doar pentru a-și reaproviziona liniile frontului.

„Nu ne pierdem speranța că dialogul va continua și conflictul va fi rezolvat”, a spus președintele Vladimir Putin înainte de a se întâlni cu președintele turc, Tayyip Erdogan, în marja  conferinței, potrivit Reuters.

„Acesta este un conflict regional care se extinde și arată tot mai mult ca (acela din) Siria, motiv pentru care întreaga comunitate internațională se strânge în Germania”, a declarat secretarul de stat american Mike Pompeo, la plecarea din Istanbul spre Berlin.

Conjunctura

Libia nu a avut o un guvern stabil de când dictatorul Muammar Gaddafi a fost răsturnat de rebelii susținuți de NATO în 2011. De mai bine de cinci ani, două guverne rivale în est și în vest.

Khalifa Haftar, cea mai puternică figură din est, a câștigat sprijinul unei serii de aliați străini pentru un atac pentru capturarea Tripoli în vest. Sprijinul turc pentru guvernul de la Tripoli, recunoscut de ONU, a transformat conflictul într-unul disimulat între puteri străine. Peste 140.000 de persoane au fost strămutate din cauza luptelor pentru capitală.

Președinții Rusiei și Turciei, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdoğan, au anunțat miercuri că un acord de încetare a focului va intra în vigoare duminică, la miezul nopții.

În timp ce Rusia este un vechi susținător al generalului Khalifa Haftar, ale cărui forțe asediază Tripoli, Turcia a devenit recent un aliat de conjunctură al guvernului Fayez al-Sarraj, și a trimis trupe în sprijinul lui.

(Citiți și: „UE privește cum Putin și Erdogan fac jocurile în Libia”)

Rusia pare să nu se fi supărat, din moment ce, chiar în ziua conferinței de la Berlin, Vladimir Putin a spus că Rusia și Turcia au făcut un „pas foarte bun”, cerând fracțiunilor libiene să înceteze lupta, adăugând că au fost oprite acțiuni militare mari în Libia.

Khalifa Haftar beneficiază de sprijinul Egiptului, al Emiratelor Arabe Unite, al mercenarilor ruși și trupelor africane, și era de așteptat să participe la summit-ul de o zi, în ciuda discuțiilor abandonate la summit-ul turco-rus de săptămâna trecută.

Atunci, triburile din est aliate cu Khalifa Haftar au blocat porturile petroliere estice, reducând producția de petrol libiană cu 800.000 de barili pe zi. Acest lucru ar putea afecta puternic Tripoli, întrucât veniturile din petrol trec prin capitală.

Secretarul de state al SUA, Mike Pompeo, și liderii europeni și arabi vor participa și la summit. Gazda reuniunii, Angela Merkel, a dat startul întâlnirilor cu discuțiile cu președintele Congo, Denis Sassou Nguesso, care conduce un comitet al Uniunii Africane privind Libia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: