14 ianuarie, 2020

Administrația Trump a eliminat oficial China de pe lista statelor care își manipulează moneda, oferind o concesie majoră Beijing-ului cu puțin timp înainte de sosirea delegației chineze la Washington pentru semnarea noului acord comercial cu SUA, transmite The New York Times.

Trezoreria americană a publicat luni un raport mult întârziat, prima analiză a practicilor valutare ale Chinei de după anunțul din august, când SUA a acuzat Beijing-ul că se folosește de cursul de schimb pentru a face competiție neloială produselor americane pe piața globală.

În raport se precizează că Beijing-ul a dat asigurări importante cu privire la regimul valutar, ca parte a negocierilor dintre cele mai mari două economii ale lumii, dar și că yuanul s-a apreciat din septembrie.


”China și-a asumat angajamente importante de a renunța la devalorizarea competitivă, promovând în același timp transparența și responsabilitatea”, a declarat secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin.

Ca parte a acordului pe care Donald Trump urmează să-l semneze miercuri la Casa Albă, China și SUA au convenit să evite devalorizarea monedelor pentru a obține un avantaj competitiv pentru exporturile lor. Documentul ar urma să includă și un mecanism de aplicare a acestor prevederi, prin care să se asigure evitarea oricăror încercări de devalorizare competitivă.

Documentul publicat luni de Trezoreria americană mai precizează că Beijing-ul și-a asumat ”publicarea informațiilor relevante cu privire la cursul de schimb și balanțele externe”. China rămâne totuși pe lista statelor a căror practici valutare sunt monitorizate.

Un raport publicat anul trecut de Fondul Monetar Internațional (FMI) arăta că moneda chineză este relativ corect evaluată.


Deși majoritatea economiștilor sunt de acord că Beijing-ul a folosit tactica devalorizării în urmă cu mai bine de un deceniu, ei consideră că în ultimii ani China a făcut eforturi considerabile în permiterea forțelor de piață să dicteze valoarea yuanului, cu toate că acesta fluctuează într-un interval decis de Beijing. Anul trecut, oficialii chinezi s-au străduit chiar să țină sus moneda, astfel încât încetinirea ritmului de creștere economică să nu ducă la o depreciere prea accentuată a yuanului.

”Rezervele valutare internaționale ale Chinei, un indicator cheie al nivelului intervențiilor din piața valutară, au fost destul de stabile anul trecut”, a comentat Eswar Prasad, fost director al FMI în China. ”Deși China are un excedent comercial considerabil cu SUA, poziția actuală este aproape de echilibru, ceea ce nu este compatibil cu caracterizarea țării drept un manipulator de valută”, a adăugat el.

Articole recomandate:

Etichete: , , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: