Banca Mondială a revizuit prognoza de creștere economică a României la 3,4% din PIB pentru 2020, în creștere cu 0,3 puncte procentuale față de estimarea din iunie, potrivit raportului Global Economic Prospects.
BM anticipează o creștere economică de circa 3,1% din PIB în 2021 și 2022.
Economiile din regiune au înregistrat o creștere peste potențial în prima parte a lui 2019, pe fondul majorărilor salariale care au impulsionat consumul gospodăriilor. Impactul acestora s-a disipat în a doua parte a anului, ceea ce a dus la încetinirea creșterii din Europa Centrală la 4,2% din PIB, în ciuda evoluției bune a sectorului construcțiilor în special în România și în Bulgaria, notează experții BM.
Majoritatea statelor din regiune au un spațiu fiscal limitat pe care îl pot folosi în eventualitatea materializării unor șocuri negative, pe fondul deficitelor publice ridicate. Stimulentele fiscale au contribuit la creșterea acestor dezechilibre. ”Creșterea salariilor din sectorul public, creșterea transferurilor guvernamentale și o slabă capacitate administrativă au adâncit deficitele, cele din urmă fiind aproape sau chiar peste limita de 3% – impusă de UE, în special în România”, se arată în raport.
Recent, Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit prognoza de creștere economică a României pentru acest an la 3,5% din PIB.
Prognoza oficială, pe care a fost construit bugetul este de 4,1% din PIB.