Executivul a alocat peste 90 de milioane de euro, din cotele defalcate din taxa pe valoare adăugată, pentru lucrări de infrastructură şi utilităţi, precum şi pentru baze sportive, în mai multe judeţe, potrivit unei hotărâri publicate luni în Monitorul Oficial.
Documentul a fost adoptat pe 2 martie, însă Guvernul nu a anunţat alocarea de bani, până la publicarea hotărârii în Monitorul Oficial.
Peste 60 de milioane de euro, din taxa pe valoare adăugată, merg la sate, în Programul naţional de dezvoltare a infrastructurii în mediul rural.
Potrivit defalcărilor pe care le-a făcut, pe fiecare partid în parte, Mediafax, cei mai mulţi bani în acest program i-au primit primăriile conduse de PDL (circa 21 de milioane de euro, pentru 161 de prmării), urmate de primăriile PSD, aproximativ (15 milioane de euro, pentru 139 primării), PNL (9,5 milioane de euro, pentru 116 primării) şi UDMR (9 milioane de euro, pentru 62 primării).
Cei mai mulţi bani primeşte judeţul Mureş, circa 4 milioane de euro, pentru proiecte în 25 de localităţi. Circa 300.000 de euro merg în comuna Băluşeri, pentru înfiinţarea unei platforme de deşeuri menajere care să deservească 7 localităţi mureşene. Cea mai mică sumă din judeţ ajunge în comuna Băgaciu – circa 2.100 de euro – pentru lucrări de alimentare cu apă.
A doua sumă o primeşte judeţul Suceava, circa 3 milioane de euro, pentru proiecte în 19 localităţi. Din această sumă, aproximativ 500.000 de euro sunt alocaţi construcţiei de poduri în comuna Moldoviţa. Cea mai mică sumă din judeţ o primeşte comuna Coşa – circa 1.500 de euro, pentru reţea de alimentare cu apă şi canalizare.
În judeţul Dâmboviţa ajung circa 2,5 milioane de euro, pentru 23 de proiecte în localităţile din judeţ. Cel mai mult, în judeţ, circa 200.000 de euro, este alocat unui proiect de amenajare a unei punţi pietonale şi a unui pod în comuna Pietroşiţa. Cele mai mici sume, câte aproximativ 20.000 de euro, merg în comunele Corneşti şi Vlădeni, pentru proiecte alimentare cu apă, respectiv construcţia unui pod.
Cea mai mică sumă a fost alocată judeţului Giurgiu, circa 137.000 de euro, pentru două proiecte de canalizare, respectiv staţie de epurare. În judeţul Brăila merg circa 400.000 de euro, pentru patru proiecte. Tot cam atâţia bani ajung şi în judeţul Sibiu, pentru trei proiecte de utilităţi ş drumuri.
Prin această HG, în Programul naţional pentru infrastructură s-au alocat şi sume mai mici de 500 de euro, pentru proiecte cum ar fi reţeaua de alimentare cu apă din comuna braşoveană Şoarş sau amenajarea de poduri şi podeţe în comuna Drăguş, din acelaşi judeţ.
Pentru lucrări la săli sau baze de sport, Guvernul a alocat peste 30 de milioane de euro. Cele mai mari sume ajung în judeţele Argeş – peste 1,5 milioane de euro, pentru 18 proiecte de investiţii, Tulcea – peste 1,3 milioane de euro, pentru 16 proiecte, şi Teleorman- aproximativ 1,25 milioane de euro, pentru 14 proiecte de săli sau terenuri de sport.
Un răspuns