Crin Antonescu, lider al NL, președinte al Senatului și copreședinte al USL a declarat sâmbătă seara la postul Antena 3, că a avut miercuri o întâlnire informală, alături de premierul Victor Ponta, cu președintele Traian Băsescu, în noaptea zilei de miercuri.
„A fost o întâlnire informală (cu Traian Băsescu – n.r.). Eu nu am niciun motiv să evit răspunsul, pentru că nu am nimic de ascuns. (…) Înţeleg neliniştile care pot veni în aceste momente şi înţeleg neliniştile în legătură cu venirea la guvernare a UDMR, neliniştile în legătură cu un posibil pact cu Traian Băsescu. Am aceleaşi sentimente, aspiraţii şi nelinişti ca fiecare din oamenii care au votat cu USL. Nu e vorba de niciun parteneriat. Da, a fost o întâlnire informală, nu a fost secretă, ci informală. În viaţa politică există întâlniri informale. Asta nu înseamnă pact, asta nu înseamnă înţelegere, renunţarea la poziţiile publice adoptate. Dar nu înseamnă nici conferinţă de presă. Există şi în regulile politicienilor ca despre întâlniri informale să nu bată toba”, a spus Crin Antonescu, la Antena 3, citat de AGERPRES.
El a ţinut să sublinieze că la acea întâlnire „nu a semnat nimeni în numele USL şi nu s-a angajat la vreun compromis”. „Pot confirma că întâlnirea a avut loc, că a avut ca subiect de discuţie cum se procedează mai departe. Că punctul meu de vedere al meu şi al colegilor a fost că se procedează normal în raport cu Constituţia şi democraţia, în sensul că Victor Ponta este numit premier. Nu s-a târguit nimic în schimbul acestui lucru şi că probabil lucrurile vor merge aşa mai departe. Nu a semnat nimeni în numele USL ceva. (…) Iar ceea ce s-a întâmplat la Bruxelles, scenele în care preşedintele Traian Băsescu fugea cu hârtii trăgându-i de mânecă (..) sunt scene jenante pentru România”, a adăugat liderul PNL.
Acesta a precizat că părţile prezente la întâlnire s-au despărţit cu concluzia de „a se proceda normal”.
Antonescu a negat faptul că Traian Băsescu ar fi devenit ”partener” al Uniunii Social Liberale, afirmând că pentru USL preşedintele rămâne ceea ce a fost şi înainte de campania electorală – ”persona non grata” şi a explicat că întâlnirea de la Cotroceni nu a fost făcută publică pentru că nu avea ”relevanţă”. ”Raporturile între oamenii politici şi votanţi sunt totuşi unele limitate la ceea ce are relevanţă când se angajează ceva, se iau decizii. Nimeni nu are obligaţia să treacă pe o televiziune şi să anunţe. (…) Faptul că noi am cedat ceva este un perfect neadevăr. Nu am nicio legătură şi nici întâlnirea nu a fost în legătură cu hârtiile cu care umbla Traian Băsescu la Bruxelles. Vrei să arăţi nişte hârtii unui coleg european există birouri. Oamenii păreau, Barroso, Schulz, încurcaţi. Dar acest lucru nu are nicio legătură nimic cu USL. De ce am fi cedat în cea mai puternică poziţie în care ne aflăm? Credeţi că am înnebunit peste noapte? Aş spune la rândul meu că merităm puţină încredere după aceşti ani”, a adăugat Antonescu.
Copreşedintele USL a negat faptul că ar fi fost solicitări din partea unor lideri ai Uniunii Europene sau a ambasadorului SUA la Bucureşti pentru discuţiile cu şeful statului şi a subliniat că în cadrul întâlnirii nu s-a discutat pe niciun fel de documente. ”Nu, mie în niciun caz (n.r. nu mi-au solicitat). Am mers invitat cu dl Ponta. Nu am vorbit cu Gitenstein, nimeni din afara României nu mi-a transmis, fie şi aluziv, vreun semnal că ar trebui să vorbesc cu dl Băsescu. (…) Cred că cineva s-a grăbit să informeze presa. Pentru mine suspectul e Traian Băsescu. (…) În timpul campaniei a făcut atacuri de o violenţă fără precedent şi s-a jurat apăsat că nu-l va numi premier. În faţa rezultatului avea un disconfort”, a mai spus Antonescu.
Preşedintele conservator, Daniel Constantin, a susţinut că nu a mers la întâlnire, dar că are cunoştinţă despre discuţia purtată la Cotroceni. ”Nu există niciun fel de breşă între liderii USL. (…) Cred că a avut loc într-un registru normal. (…) Dincolo de aceste lucruri cred că preşedintele se afla într-o oarecare dificultate (…) pe care şi-a creat-o singur. Toată campania electorală a insinuat foarte multe lucruri, că nu-l va numi pe Ponta premier”, a arătat liderul PC.
Victor Ponta: Întâlnirea a avut rolul de-a evita o nouă criză politică
Premierul Victor Ponta a refuzat sâmbătă să ofere detalii despre întâlnirea avută miercuri cu preşedintele Traian Băsescu, dar a precizat că scopul discuţiilor a fost acela de a evita o nouă criză politică.
„Dincolo de ce v-a relatat Antonescu, eu nu povestesc din întâlniri informale şi din discuţii informale. Vreau să reiterez că ceea ce am făcut împreună (cu Crin Antonescu – n.r.), am făcut în ideea pe care ne-o asumăm că România nu avea nevoie de luni de un nou război, de o nouă criză politică, de o nouă instabilitate, ci dimpotrivă, avea nevoie de luni de o situaţie foarte clară şi stabilă şi asta înseamnă un nou guvern până la Crăciun”, a spus Ponta, la Antena 3.
Întrebat dacă întâlnirea a avut loc la invitaţia preşedintelui Traian Băsescu sau la cererea fostului ambasador american Mark Gitenstein, Ponta a afirmat că „nu are nicio legătură”.
La întrebarea dacă în urma întrevederii avute la Cotroceni se subînţelege că este deja „premier desemnat” şi că a primit „teme”, Ponta a arătat că şeful Executivului va fi desemnat luni, după consultarea preşedintelui cu partidele politice. „Nu vă pot confirma aşa ceva din simplu motiv că luni dimineaţa au loc consultările constituţionale la Palatul Cotroceni, după aceea preşedintele va face un anunţ privind desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru”, a adăugat Ponta.
De asemenea, el a refuzat să răspundă dacă „a semnat ceva” cu Traian Băsescu, iar la întrebarea dacă documentul pe care şeful statului i l-a înmânat la Bruxelles preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, are vreo legătură cu discuţia de la Cotroceni, Ponta a spus că „nu are de unde să ştie aşa ceva”.
El a promis însă că îl va întreba pe Schulz despre conţinutul documentului primit. „Singurul lucru important pentru cei 20 de milioane de români faţă de care am responsabilitatea până luni şi probabil şi de luni încolo este să spun că am făcut după votul lor, am făcut tot ce am considerat că este normal alături de domnul Antonescu şi de ceilalţi lideri USL pentru ca România să aibă guvern până la Crăciun, să avem buget în luna ianuarie, să putem să funcţionăm ca o ţară normală, să avem un leu care s-a întărit faţă de euro, să deblocăm programele europene şi vreau să anunţ că astăzi (sâmbătă – n.r.) au plecat facturi de 140 de milioane de euro pentru POSDRU la Comisia Europeană”, a anunţat Victor Ponta.