Cu 3,49%, indicele anual al preţurilor de consum pentru populaţie a reintrat la limită în coridorul țintă de 2,5% plus/minus 1%, după ce prețurile au rămas aproape constante (+0,09%) în luna septembrie 2019. Rezultatul comunicat de INS a beneficiat de efectul de bază favorabil al inflației relativ ridicate din septembrie 2018 (+0,49%) și a întrecut așteptările BNR, care vedea un nivel de 3,7% pentru finalul trimestrului III.
Influenţa decisivă a venit pe segmentul preţurilor volatile, din partea legumelor (în scădere de preț per total cu -4,10% și -4,08% în cazul cartofilor). Deși, de reținut, carnea și preparatele din carne s-au scumpit din nou (+0,34%, cu +0,39% la carnea de porc), grupa mare de mărfuri alimentare a consemnat o diminuare a prețurilor (-0,09%).
De remarcat, reducerea (altminteri destul de firavă) a prețurilor la fructele proaspete (-1,02%) a fost anulată de creșterea celor de la citrice și alte fructe meridionale (+2,22%). A treia componentă a trio-ului prețurilor volatile, ouăle, s-a scumpit cu 1,79%.
Creșterea cea mai mare a prețurilor a apărut pe segmentul serviciilor (+0,27%), unde influența principală a venit din partea majorării tarifelor la apă, canal, salubritate (+0,78% pe august și un destul de bizar +6,53% de la începutul anului, mai ales având în vedere calitatea serviciilor oferite). Majorarea ușoară a cursului de schimb a determinat și o creștere a facturilor la telefonie cu 0,2%.
După metodologia armonizată la nivel european, rata anuală a inflaţiei IAPC s-a redus brusc de la 4,1% la 3,5%. Ca medie pe ultimele 12 luni a rămas, însă, mai ridicată (3,9%) și peste media calculată potrivit metodologiei naționale (3,8%). Totodată, creşterea preţurilor aflate sub influenţa politicii monetare a urcat la cel mai mare nivel din ultimele patru luni (+0,27%, nivel similar celui din luna martie).
Evoluția indicilor de preț pe luna septembrie 2019 în raport cu luna anterioară pe segmente ale IPC, arată că nu am fi avut o scădere semnificativă a indicelui prețurilor de consum dacă nu ar fi fost scăderea sezonieră a prețurilor la legume și un mic ajutor venit din partea ieftinirii marginale a combustibililor.
Atenție mare, s-au pus în mișcare prețurile foarte stabile de până acum la îmbrăcăminte (+0,49%) și încălțăminte (+0,42%).
Per total, după primele trei trimestre ale anului, creşterea preţurilor a ajuns la 2,92%, ceea ce implică un spațiu rămas până la valoarea prognozată oficial pentru finalul anului în curs (4,2%) de 1,24%, ceea ce apare drept rezonabil a fi realizat ca medie lunară (+0,34%) pe parcursul celor trei luni rămase din acest an.
Proiecţia curentă a inflaţiei anuale şi intervalul de incertitudine asociat, conform raportui asupra inflației al BNR arată că, până la finalul anului, valoarea inflației ar urma să crească din nou peste pragul de patru procente. O revenire durabilă în coridorul-țintă de 2,5% plus/minus 1% se va face de-abia la începutul anului viitor.
Un răspuns
Pensia minimă e 704 lei. Venitul minim garantat e 140 lei.