Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE) a dat vineri publicității un studiu care încearcă să cuantifice impactul crizei politice din românia asupra monedei naționale.
Analiza CRPE constată o depreciere a leului față de euro cu 4% și compară evoluția monedei românești cu monedele celorlalte economii din regiune, supuse și ele influenței negative a factorilor externi din zona euro: recesiune, criza datoriilor, reacțiile piețelor etc.
Concluziile exercițiului propus de CRPE, arată că deprecierea leului în perioada cuprinsă între 31 mai și 31 iulie 2012 se datorează în întregime unor factori interni, factorul de variație calculat prin raportare la celelalte monede fiind supraunitar.
Tendința regională era de apreciere, în timp ce leul s-a devalorizat. În cele șase săptămâni care au urmat suspendării președintelui până la începutul lunii august, leul s-a depreciat cu 4%, în timp ce zlotul si forintul s-au apreciat cu 3, respectiv 2 procente. Calculele CRPE arată că în absența crizei politice leul ar fi urmat tendințele regionale și s-ar fi apreciat și el sau ar fi rămas constant (dat fiind că BNR are o strategie de menținere a cursului între anumite limite). De remarcat că scăderea leului a avut loc în ciuda intervenției masive a Băncii Naționale, fără această intervenție efectul ar fi fost chiar mai mare.
(Descarcă întreg documentul AICI)
Studiul a fost făcut de expertul Oana Maria Georgescu,doctorandă la Center for Financial Studies de la Goethe University, Frankfurt.