Premierul Victor Ponta i-a oferit, luni, secretarului de stat adjunct american Philip Gordon (foto) ”informații relevante” privind situația politică de la București, prim-ministrul condiderând că vizita oficialului SUA contribuie la o mai bună informare asupra ”opțiunilor democratice din România”, a informat Guvernul, printr-un comunicat de presă.
”Premierul Victor Ponta a oferit oficialului american informaţii relevante pentru subiectele ce preocupă partea americană, apreciind că această vizită va contribui la o mai bună informare asupra evoluţiilor şi opţiunilor democratice din România”, a precizat sursa citată.
În context, a fost subliniat ”interesul Guvernului României pentru ca instituţiile în drept să emită cât mai curând posibil decizii privind rezultatul final al referendumului, astfel încât agenda de priorităţi a României în plan economic şi social să poată avansa mai rapid”.
La rândul lui, Philip Gordon, asistentul secretarului de stat al SUA Hillary Clinton, și-a exprimat preocupările față de decizia Curţii Constituţionale a României de finalizare a procedurii referendumului de demitere a președintelui suspendat Traian Băsescu.
”Oficialul Departamentului de Stat s-a interesat despre evoluţiile politice recente din România şi a exprimat o serie de preocupări faţă de decizia Curţii Constituţionale a României de finalizare a procedurii referendumului”, se mai arată în comunicat.
Potrivit Palatului Victoria, vizita lui Philip Gordon a fost încadrată în contextul interesului continuu al Statelor Unite pentru consolidarea Parteneriatului strategic cu România şi pentru o evoluţie democratică, în spiritul valorilor euro-atlantice, a instituţiilor şi a societăţii româneşti.
În ceea ce priveşte stadiul de implementare a obiectivelor Parteneriatului strategic, ambele părţi au reafirmat importanţa menţinerii setului de priorităţi deja convenite.
Premierul Ponta a reafirmat angajamentul clar al Guvernului pentru acest Parteneriat ca pilon de bază al politicii externe a României.
În acelaşi cadru, Premierul Ponta a făcut o scurta informare asupra discuţiilor din aceste zile cu delegaţia comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, precum şi asupra obiectivelor Executivului în următoarele luni, potrivit comunicatului.
La întâlnire au participat şi Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlătean, şi Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein.
Potrivit Mediafax, în timpul întâlnirii oficiale de la Palatul Victoria, 30 de persoane au manifestat împotriva premierului Victor Ponta, în fața Guvernului.
Philip Gordon s-a mai întâlnit luni cu președintele suspendat, Traian Băsescu, și cu șeful interimar al statului, Crin Antonescu.