16 martie, 2019

Agenția de rating Standard & Poor’s a păstrat ratingul de ţară al României la BBB-, ultima treaptă din gradul recomandat pentru investiţii, și a anunțat cu întârziere de 2 săptăni perspectiva stabilă asociată acestei clasificări.

La data de 1 martie, S&P a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi monedă locală ale României la “BBB minus/A-3” și a precizat că amână cu două săptămâni, la cererea Guvernului de la București, anunțul privind perspectiva asociată ratingului.

În comunicatul emis vineri seara de agenție sunt enumerate însă și condițiile în care perspectiva stabilă ar putea fi reconsiderată, printre domeniile menționate fiind lupta anticorupție și modificarea legilor justiției.


„Credem că guvernul român va solicita o reacție din partea unor acționari interni importanți și va revizui prevederi-cheie din ordonanța de urgență 114. În opinia noastră, un astfel de pas este de natură să limiteze efectele negative asupra eficienței politicii monetare și să ajute la recăpătarea încrederii asupra perspectivelor de creștere a economiei pe termen mediu”, arată agenția de rating într-un comunicat publicat vineri, 15 martie 2019.

„Am putea scădea ratingul în următoarele 12-24 luni, dacă aşteptata modificare a politicilor va fi insuficientă pentru a evita o încetinire pronunțată a economiei, ceea ce ar duce, la rândul său, la obţinerea unor venituri fiscale mai scăzute, la creşterea datoriei şi la creșteri semnificative ale dobânzii. În cazul în care flexibilitatea politicii monetare a României se va diminua, de exemplu, ca urmare a noii taxe pentru sectorul bancar, s-ar crea, de asemenea, o presiune asupra ratingului”, avertizează S&P.

„Până acum, politicile guvernului actual sunt predominant pe termen scurt, concentrând resursele fiscale disponibile pe creșterea salariilor și pensiilor. Inițiativele pentru o reformă structurală lipsesc, în detrimentul unei rețele de infrastructură precare și a unui sistemului de învățământ subperformant. (…) În plus, România continuă să sufere din cauza corupției, deși Direcția Națională Anticorupție a făcut progrese în ultimii ani. Controversatele reforme din justiție care ar putea slăbi incriminările pentru corupție și interferența politică asupra  instituțiilor independente riscă să slăbească statul de drept și să diminueze mecanismele de control”, mai arată S&P.

În cazul în care OUG 114 ar suferi modificări insuficiente, S&P consideră că taxele nou introduse ar putea cauza întârzieri în planurile de investiții străine, în special în sectorul energetic.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: