1 februarie, 2019

Formula utilizată de senatorul Daniel Zamfir, de a se substitui Parlamentului României, a făcut imposibil până acum dialogul dintre conducerea Băncii Naționale a României (BNR) și Parlament, banca centrală exprimându-și în continuare disponibilitatea de a răspunde unei eventuale invitații la dialog formulate de această instituție.

”Mai mult, centrarea invitației pe persoana Guvernatorului BNR, ca și cum nu ar exista o conducere legitimă a băncii, reprezentată de Consiliul de administrație, și solicitarea repetată și în permanență a prezenței Guvernatorului BNR la întâlnirea cu senatorul Zamfir, sugerează mai mult o agendă personală decât o dorință de dialog real”, se arată în punctul de vedere transmis de reprezentanții BNR.

Conducerea Băncii Naționale a României a fost în cursul anului trecut de patru ori în Comisia economică și, de fiecare dată, nu subiectele discutate i-au trezit interesul senatorului Zamfir, ci prezența sau absența Guvernatorului BNR. Transformarea unei preocupări personale într-un demers public în numele Parlamentului României nu poate reprezenta un motiv de discuție, cum nici faptul că domnul Zamfir își arogă un rol de reprezentativitate dincolo de cea pe care o are. Demersul senatorului Zamfir pare mai degrabă un demers personal, și nu o invitație legitimă pentru o prezentare serioasă pe care BNR o poate face în fața Parlamentului României, în baza legii sale de funcționare și a Tratatului Unional.


”În consecință, conducerea BNR nu va refuza niciodată o invitație din partea Parlamentului, dar refuză ferm să confunde un senator care inventează false probleme cu cel mai important for al statului”, transmit oficialii băncii centrale.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a anunţat că îi va chema, pe 29 ianuarie, la audieri în Comisia economică a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi pe Marius Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei pentru a da explicaţii despre calcularea indicelui ROBOR.

Senatorul a prezentat o serie de documente cu date despre ROBOR şi cu declaraţii ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. De asemenea, acesta a vorbit despre un raport al unei investigaţii a Consiliului Concurenţei, începută în 2008 şi încheiate în 2011. Parlamentarul a mai solicitat Băncii Naţionale a României (BNR) să oprescă mecanismul artificial de calculare a ROBOR.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: