Peste 45 de instituţii financiare intenţionează să se stabilească sau să îşi crească prezenţa în Germania, ca urmare a Brexit, a anunțat marți Felix Hufeld, preşedintele autorităţii germane de supraveghere a pieţelor financiare, citat de Reuters.
Între băncile care au anunţat planuri de transferare a unora dintre operaţiunile lor din Uniunea Europeană de la Londra la Frankfurt se află Citigroup, JPMorgan Chase, Morgan Stanley şi Standard Chartered.
În luna august 2018, Felix Hufeld anunța că Germania procesează peste 25 de solicitări de obţinere a unei licenţe bancare.
Un raport publicat la începutul săptămânii de EY arată că active în valoare de aproape 1.000 de miliarde de dolari vor fi mutate înainte de 29 martie din Marea Britanie în alte centre financiare din Uniunea Europeană.
În studiul realizat de firma de consultanță, Omar Ali, şeful serviciilor financiare din Marea Britanie la EY afirmă: „Cu cât ne apropiem mai mult de data de 29 martie fără a avea un acord, cu atât mai multe active vor fi transferate, iar angajaţii vor fi relocaţi”.
De la votul Brexit din iunie 2016, EY analizează planurile a 222 de firme de servicii financiare legate de ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Într-un raport din noiembrie 2018, EY arată că 80 de firme iau în considerare sau au confirmat relocarea activelor şi a angajaţilor.
Conform datelor publicate luni de EY, vor fi mutate active în valoare de aproape 800 de miliarde de lire sterline (1.000 de miliarde de dolari), o fracţiune din sectorul bancar britanic evaluat la 8.000 de miliarde de lire sterline.
Principalul centru financiar al Germaniei, Frankfurt, se aşteaptă să primească active în valoare de 750-800 de miliarde de euro în urma apropierii Brexitului.
Aproximativ 2.000 de noi funcţii la nivel european au fost create de firmele de servicii financiare ca răspuns la ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, cele mai populare locaţii fiind Dublin, Luxemburg, Frankfurt şi Paris, se arată în raportul EY.
Estimările privind miile de locuri de muncă din sectorul serviciilor financiare care urmau să fie mutate în UE nu s-au materializat deocamdată, dar Banca Angliei se aşteaptă ca până în martie 2019 să fie relocate din domeniu aproximativ 4.000 de joburi.