Liderii partidelor de guvernământ au cerut premierului Viorica Dăncilă, cu ocazia Consiliului Național PSD, adoptarea unei ordonanțe de urgență privind amnistia și grațierea.
Cererea a fost formulată oficial de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a întărit cererea în cadrul unui discurs care a durat aproape o oră și jumătate.
Discursul a venit la încheierea unei ședințe în care s-a cerut „amnistia de Centenar” și formularea unei plângeri penale pentru înaltă trădare împotriva președintelui Klaus Iohannis.
„Eu nu mă tem să pronunț cuvintele amnistie și grațiere , ca și cum ar fi o bombă atomică în curtea Uniunii Europene. Dacă găsește cineva alte instrumente care să rezolve și să repare în totalitate toate abuzurile și nedreptățile din justiție, PSD îi va acorda tot sprijinul. Dacă nu, nu mai ezitați”, a spus Liviu Dragnea.
Prezent la Consiliul Național al PSD, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a cerut și el „un moment zero” în justiție.
Protocoalele secrete
Marian Oprișan a abordat și protocoalele dintre SRI și parchete, susținând că „mii de familii plâng că un sistem nedrept condus de Băsescu Traian şi de camarila lui, de uneltele lui, au generat prin protocoalele secrete condamnarea a mii de români”.
Aceleași protocoale au fost acuzate, apoi și de Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu:
„Rapoartele de ascultare s-au transformat în rechizitorii ale procurorilor” , a spus Liviu Dragnea.
„Judecătorii primeau într-un plic informaţii, atenţie – informaţii, nu probe, confidenţiale despre acuzaţi, informaţii la care acuzaţii şi avocaţii lor nu aveau acces ca să se poată apăra cum este normal. Acuzaţii erau condamnaţi în baza informaţiilro şi nu în baza probelor. (…) Ei bine nu ştiu dacă este ceva patriotic să lupţi împotriva corupţiei încălcând legea”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
PSD și guvernul său acuză că sunt victimile „unui asediu”
Președintele PSD Liviu Dragnea a acuzat duminică faptul că partidul ar fi victima nedreptăților și trădărilor din afara și dinlăuntrul acestuia:
- „S-a încercat dezbinarea noastră, sfâșierea acestui partid, atât din interiorul nostru, cât și din exteriorul nostru. Atât din interiorul guvernării, cât și din exteriorul guvernării. Atât din interiorul țării, cât și din exteriorul țării.
- Am fost trădati de unii pe care i-am considerat camarazii noștri și care au fugit la un partid de securiști, făcut de securiști, pentru securiști.
- Au fost doi ani in care am fost atacați, criticați, urmăriți, ascultați, anchetați”.
La rândul său, premierul Viorica Dăncilă a spus că „după câştigarea alegerilor din decembrie 2016, PSD a fost sub asediu, guvernarea a fost atacată şi blocată şi aproape orice demers guvernamental a fost contestat public sau prin plângeri penale”.
Președintele României, acuzat de „înaltă trădare”
Cei doi lideri au dat vina pe europarlamentari și pe președintele României, Klaus Iohannis, iar Liviu Dragnea a cerut depunerea unei plângeri penale împotriva acestuia..
„Iohannis, care trădează interesele României, spune de foarte mult timp că Guvernul României, că România nu este pregătită să preia Preşedinţia Consiliului UE. Acesta este act de trădare naţională, a intereselor naţionale ale acestei ţări practicat de Klaus Werner Iohannis. Domnule Mircea Drăghici, împreună cu domnul Iordache (…) şi cu sprijinul de specialitate al domnului Toader, vă rog ca, după Anul Nou, să depuneţi acea plângere pentru înaltă trădare împotriva lui Klaus Werner Iohannis”, a declarat Liviu Dragnea.