Salariile bugertarilor vor crește anul acesta cu 15-16%, începând din iunie, iar pensionarii își vor recupera banii opriți ilegal de casele de pensii, după cum reiese din bilanțul premierului demis Mihai-Răzvan Ungureanu și planurile Guvernului propus Victor Ponta.
Ungureanu susține că România își permite reîntregirea salariilor bugetarilor, iar ministrul propus de Finanțe, Florin Georgescu, din viitorul guvern Ponta este de acord, însă renegociază cu FMI ținta de deficit pe anul 2012, stabilită la 1,9% din PIB.
”Situaţia economică permite astăzi revenirea salariilor bugetarilor la nivelul anterior măsurilor de austeritate asumate de Executivul anterior. Lăsăm aceste lucruri pregătite pentru a fi puse în practică, dar ce a fost esenţial a făcut acest Guvern”, a spus premierul demis, Mihai-Răzvan Ungureanu, în bolanțul guvernării sale de 78 de zile.
Prim-viceguvenatorul Băncii Naționale, Florin Georgescu, a recunoscut că viitorul guvern din care va face parte va putea majora cu 15-16% salariile bugetarilor, însă, va trebui să renegocieze cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană, ținta de deficit, bugetar, însă în interiorul plafonului de 3%, potrivit criteriilor de la Maastricht.
”Noi vom respecta în mod strict ţinta de deficit din acordurile cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, care va fi negociată în zilele următoare. Deficitul bugetar va fi sub 3% în 2012, sub standardele de contabilitate europene şi va fi sub 3% în acest an cu toate cheltuielile efectuate cu reparaţii cuvenite pentru cetăţeni”, a spus Florin Georgescu.
Și Ungureanu, și Georgescu au fost de acord că fondul-tampon de 5 miliarde de euro din Trezorerie – invocat anterior de ministrul demis de Finanțe Bogdan Drăgoi și de președintele UDMR, Kelemen Hunor – nu pot fi folosiți pentru salarii, ci trebuie să rămână ca bani de rulaj în cazul în care România nu-și poate asigura finanțarea cheltuielilor curente la un moment dat.
”S-a vorbit în ultima vreme despre existenţa unor resurse de 5 miliarde de euro în Trezorerie. Nu sunt bani apăruţi peste noapte, ei sunt acolo de ceva timp, reprezintă rezerva de care avem nevoie pentru vreme rea şi trebuie să rămână intangibilă, nu lăsată să alimenteze decizii populiste care să distrugă efortul de austeritate al plătitorului de taxe”, a spus Ungureanu.
Premierul demis a spus și care sunt sursele de finanțare a majorărilor salariale: combaterea evaziunii fiscale, atragerea fondurilor europene și a investițiilor străine.
Referitor la pensionari, Florin Georgescu a susținut că și ei își vor putea primi banii înapoi, opriți ilegal ca și contribuții la asigurările de sănătate.
”Sunt sigur că vom găsi soluţiile necesare pentru satisfacerea promisiunilor referitoare la reîntregirea salariilor personalului bugetar, pentru plăţile către pensionari, cele cuvenite”, a spus Georgescu.
Mugur Isărescu: Nu văd scăderea CAS în anul 2012
Anunțată încă din anul 2011 de fostul premier Emil Boc și menționată anul acesta de urmașul său, Mihai-Răzvan Ungureanu, scăderea contribuițiilor la asigurările sociale (CAS) de 44% la 39-41% nu prea mai are perspective de adoptare în anul 2012.
Vestea vine de la guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care tălmăcește cele spuse de premierul desemnat, Victor Ponta, până acum.
”Eu n-am înţeles că premierul desemnat a vorbit de reducerea CAS sau o nouă politică fiscală. Aceasta în definitiv, şi conform legislaţiei, şi în conformitate cu metodologia o asemenea schimbare presupune luni bune”, a spus Isărescu.
Reducerea CAS cu până la 5 puncte procentuale ar însemna un efort bugetar de circa 100 de milioane de euro pe lună, în primii 1-2 ani, până când efectele stimulării angajărilor încep să se vadă pregnant.
În schimb, majorarea cu 15% a salariilor bugetarilor presupune un efort bugetar lunar de circa 110 milioane de euro, în speranța că banii vor conduce la creșterea consumului și la accelerarea creșterii economice.