Zeci de mii de oameni protestează în București și în țară împotriva legilor justiției și a măsurilor fiscale decise de guvern, fapt care a coalizat la demonstrații și sindicatele.
42 de grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale, precum şi confederaţiile sindicale Blocul Naţional Sindical şi cartel Alfa au chemat românii să ceară în stradă retragerea legilor Justiţiei, respingerea în Parlament a ordonanţei de urhgență de modificare a Codului Fiscal şi demisia Guvernului şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului
Între 15.000 si 20.000 de oameni au plecat în marș spre Ministerul Justiției, Curtea Constituțională și Palatul Parlamentului, după ce s-au adunat și au protestata în Piața Victoriei din București
În Piața Victoriei s-a scandat „Justiție! Nu corupție!” și „Demisia!”, „Nu scăpați!”.
Pe multe dintre pancarte scria „Toţi pentru Justiţie”.
La ora redactării materialului, protestele de amploare au loc și în Iași, Galați, Constanța, Craiova, Brașov, Sibiu și Bistrița, numărul protestatarilor din toată țara ajungând la mai mult de 45.000.
Printre semnatarii apelului la proteste se numără Centrul Român pentru Politici Europene, Freedom House, Platforma România 100, care avertizează că România a ajuns într-unul dintre cele mai grave momente ale istoriei sale postcomuniste, comparabil cu mineriadele din anii ’90, cu criza financiară din 2008.
„Confiscarea politică a sistemului de justiţie, capturarea statului de către o mafie politică care slăbeşte legislaţia anticorupţie pentru a scăpa de răspundere penală, războiul politic şi instituţional declanşat de guvern împotriva societăţii civile, atacurile majorităţii parlamentare împotriva aliaţilor din NATO şi UE, haosul fiscal şi deprecierea accelerată a leului, creşterea preţurilor şi a deficitului bugetar vor arunca România de facto în afara Uniunii Europene şi NATO. Consecinţele deciziilor guvernamentale de astăzi ne vor urmări pentru zeci de ani, ne vor plasa în sfera autoritarismului politic, a jafului banilor publici, a impunităţii politicienilor şi a sărăciei”, se arată în apel.
„Singura preocupare permanentă a guvernării sunt „drepturile” infractorilor, şi deloc dreptatea pentru victime sau recuperarea banilor furaţi. Numirile în funcţii publice ne-au adus persoane de o incompetenţă flagrantă şi cu un nivel de moralitate cel puţin discutabil. România este astăzi în situaţia în care nu mai pot avea loc nici negocieri, nici contracte colective la nivel naţional sau de sector. Ca urmare, angajaţii sunt din ce în ce mai puţin protejaţi, iar riscul de inechitate socială ne plasează mai degrabă în zona ţărilor de la Estul Uniunii Europene”, mai arată iniţiatorii protestului.
La ora 21,00 protestele erau în plină desfășurare.
2 răspunsuri
Din pacate pentru opozitie, participarea a fost cu mult mai slaba decat sperantele.
Prin comparatie, in Franta au fost in repetate randuri multe sute de mii de oameni iesiti in strada contra legilor Macron, camionagii au blocat zile in sir rafinariile din jumatate din tara, dar legile contestate tot au fost adoptate.
Cum Doamne ii atacam pe aliatii nostri din NATO?
Cumparandu-le rachetele de miliarde de dolari?
Cred ca ar vrea ei sa aiba parte de asemenea atacuri in fiecare zi.