Marja netă de dobândă dintre creditele şi depozitele în sold în lei a crescut în martie cu un ritm lunar de şase puncte de bază, până la 5,19 %, cel mai ridicat nivel din vara anului 2007.
Această evoluţie a fost determinată, „în principal, de majorarea ratei de dobândă la credite cu patru puncte bază lună/lună la 6,24% (maximul din noiembrie 2015). De asemenea, rata de dobândă la depozite a scăzut cu un ritm lunar de două puncte bază la 1.04% (nivel minim record)”, remarcă Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.
„Practic, evoluţia cererii interne la un ritm peste potenţial, convergenţa inflaţiei către ţinta BNR şi acumularea de factori de risc la adresa stabilităţii macrofinanciare, într-un context caracterizat prin perspectiva intensificării volatilităţii pe pieţele financiare internaţionale, exprimă premise ca banca centrală din România să lanseze ciclul monetar post-criză înainte de Banca Centrală Europeană”, scrie Andrei Rădulescu într-un raport al Băncii Transilvania (BT) emis marţi.
Totodată, pentru creditele/depozitele noi în RON marja netă de dobândă a urcat cu un ritm lunar de 45 puncte de bază până la 6,04 puncte procentuale (cel mai ridicat nivel de la finele lui 2006).
„La această evoluție a contribuit creșterea ratei de dobândă la credite cu 42 puncte bază lună/lună, până la 6,85% (nivelul maxim din vara 2013). Rata de dobândă la depozite a scăzut cu un ritm lunar de două puncte bază la 0.81% (minim istoric)”, potrivit sursei citate.
Pe de altă parte, la creditele/depozitele în sold în euro, marja netă de dobândă s-a diminuat cu un ritm lunar de patru de puncte bază, până la 2,94 puncte procentuale în martie (minim istoric).
„Politica monetară relaxată fără precedent implementată de Banca Centrală Europeană a fost factorul care a condus la această evoluție: ratele de dobândă la credite și la depozite au consemnat scăderi lună/lună cu șase puncte bază la 3.16%, respectiv cu două puncte bază la 0.22% (ambele la minime istorice)”, explică economistul de la BT.
Totodată, marja netă de dobândă s-a redus și pe segmentul credite/depozite noi în euro, în martie, cu un ritm lunar de 16 puncte de bază, până la 2,70 puncte procentuale (cel mai scăzut nivel din 2013).
„Această evoluție a fost determinată de declinul ratei de dobândă la credite cu 14 puncte bază lună/lună, până la 2,90% (nivel minim record). Rata de dobândă la depozite a urcat cu trei puncte bază față de februarie, la 0.20%.
Astfel, în primul trimestru din 2017 marja netă de dobândă s-a majorat pe segmentul credite/depozite denominate în moneda națională (cu 19 puncte de bază la cele în sold și cu 1,02 puncte procentuale la cele noi, în termeni YTD, adică de la începutul anului). Marja netă de dobândă a scăzut la creditele/depozitele în euro cu 12 puncte de bază la cele în sold și cu 17 puncte de bază la cele noi, YTD.
„Pe termen scurt ne așteptăm ca evoluția marjelor de dobândă din sectorul bancar să fie influențată îndeosebi de semnalele de politică monetară (SUA, Zona Euro, România), dar și de evoluția percepției de risc investițional pe plan intern”, mai spune economistul senior al Băncii Transilvania.