28 decembrie, 2016

ghita-inregistrareUPDATE: Vasile Dîncu a refuzat să infirme sau să confirme evenimentul despre care vorbea Sebastian Ghiță în înregistrarea difuzată miercuri de România TV, explicând că este ”o chestiune privată”, dar sugerează că totul este adevărat.

„E o chestiune privată. Nu am nimic de comentat. În plus, în perioada respectivă nu aveam nicio demnitate publică”, a declarat Vasile Dîncu pentru Agerpres.

****


Știrea inițială:

10 zile de la dispariția lui Sebastian Ghiță, televiziunea acestuia a prezentat miercuri o înregistrare video în care fostul deputat susține că s-a întâlnit cu Laura Codruța Kovesi de mai multe ori, în cercuri restrânse, și că procurorii DNA ar fi făcut presiuni asupra lui pentru a le oferi informații incriminatoare la adresa liderului PSD, Liviu Dragnea.

„Dacă înregistrarea a început să ruleze, lucrurile nu sunt bine deloc. Ce se întâmplă azi în România e o chestiune de nedescris (…) DNA e instrumentul folosit de mai marii zilei și de către interese străini. Dragnea, care conduce PSD, a fost șantajat și amenințat și presat să nu devină premier”, spune Sebastian Ghiță la începutul înregistrării.

„Realitatea e că sistemul a devenit un monstru”, spune el în această filmare pe care ar fi lăsat-o la redacția România Tv chiar înainte de dispariție.


Ghiță afirmă că s-a întâlnit cu Laura Kovesi, înainte de a începe ancheta împotriva lui, „de mai multe ori pe săptămână, în sedii ale SRI, la K2, la K4 și la  T14”, iar la una dintre aceste întâlniri ar fi participat și un reprezentant al serviciilor secrete ale SUA în România:

„Pe doamna Kovesi am cunoscut-o în sediile SRI la K2, K4 şi K14. Acolo ne întâlneam de minim două ori pe săptămână încă din anul 2010 şi a durat această serie de întâlniri până în anul 2014.

Realitatea e că poate sute de astfel de întâlniri au existat în aceşti ani. La unele din întâlniri erau prezenţi doar generalul Florian Coldea, Laura Codruţa Kovesi şi un şef al staţiei CIA din România.

Primul pe care l-am cunoscut în prezenţa doamnei Kovesi şi a domnului Coldea a fost domnul Karl Schwab, fostul şef al doamnei Kovesi, iar al doilea este Eric Ashely, poate actualul şef al doamnei Kovesi”, a declarat Ghiţă.

De asemenea, el amintește de o petrecere, de la Sinaia, la care ar fi participat și Laura Kovesi:

„O întreb pe doamna pe Kovesi dacă îşi aminteşte petrecerea din vila din Sinaia, în care ea cu mine şi cu Vasile Dîncu chefuiam cu lăutarii şi cântam La Chilia-n port, varianta pentru statul de drept”, a spus el.

Sebastian Ghiță a repetat acuzația conform căreia Laura Kovesi i-ar fi trimis mesaje neoficiale de pe adresa de mail cucuveauamov@gmail.com și a prezentat mai multe hârtii printre care a susţinut că se află şi printuri ale schimburilor de mailuri avute cu procurorul şef al DNA.

„Aceste mailuri există, pot fi expertizate electronic, nu sunt doar tipărite pe hârtie şi cred că atunci când într-un astfel de mail, lângă adresa doamnei Kovesi, cucuveaua mov, vedem şi adresa consilierei sale apropiate, Dana Tiţian, începem să ne gândim de două ori dacă nu cumva mailul este al doamnei Kovesi.

Dar când ne uităm pe un alt document, un document care arată ce s-a întâmplat în acel dosar şi ne arată o chestiune fără putere de tăgadă -seriile banilor banconotelor în flagrantul de la Realitatea. Au fost transmise de către mine pe acest mail doamnei Kovesi şi aceste serii pot fi foarte uşor verificate de către oricine în dosarul care s-a aflat pe rolul instanţelor. Nu mai poate să spună nimeni, nici măcar doamna Kovesi că dânsa nu folosea acest mail, cucuveaua mov, că Dana Tiţian nu era consiliera dânsei şi că nu au fost persoanele care au condus ostilităţile în dosarul Realitatea Media”, a mai spus Sebastian Ghiţă în înregistrare.

Ghiță susține că a încercat să avertizeze Comisia SRI, din care făcea parte ca deputat, dar această comisie parlamentară s-a reunit de foarte puține ori.

Reamintim că Laura Kovesi a negat afirmațiile lui Ghiță: ”Nu am fost, nu sunt și nu voi fi niciodată prietenă cu inculpatul Ghiță”, a spus ea într-un interviu.

Fostul deputat Sebastian Ghiță, anchetat în mai multe dosare de corupție, este dat în consemn la frontieră și la toate unitățile de poliție, după ce  DNA a emis săptămâna trecută un mandat de aducere, ca urmare a neprezentării acestuia în fața procurorilor.

Înainte să dispară, Sebastian Ghiță a fost prezent la întâlnirea organizată de SRI, într-un sediu al serviciului de informații, cu membrii Comisiei parlamentare de control a acestei instituții.

Înregistrarea este difuzată cu numai o zi înainte ca instanța să decidă, joi, dacă va fi emis un mandat de arestare în lipsă a omului de afaceri și dacă acesta va pierde cauțiunea de aproximativ 13 milioane de euro. Ulterior, se poate dispune mandat de urmărire internațională pe numele lui Ghiță.

Poliția Română nu știe unde se află Sebastian Ghiță

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPR) a transmis miercuri un comunicat în care anunță că a intensificat verificările la punctele de trecere a frontierei, având în vedere menținerea interdicției de a părăsi teritoriul României față de Sebastian Ghiță.

Până în prezent nu au rezultat date care să confirme ieșirea din țară a acestuia, precizează comunicatul Poliției Române, confirmând că nu știe unde se află fostul deputat.

IGPR continuă cercetările pentru punerea în executare a mandatului de aducere emis pe numele lui Sebastian Ghiță, „cadrul procedural limitând activitățile, comparativ cu măsurile dispuse în cazurile de dare în urmărire a unei persoane”, mai spune comunicatul.

S-a încheiat ancheta internă orodnată de ministrul de Interne referitor la dispariția lui Ghiță, concluzia fiind că nu au fost constatate încălcări ale normelor procedurale cu privire la modul în care au acționat polițiștii.

Ancheta a vizat modul în care s-au derulat controlul judiciar, realizarea procedurii de citare, punerea în executare a mandatului de aducere și efectuarea activităților dispuse prin ordonanța emisă de unitatea de parchet competentă, desfășurate de polițiști din cadrul IPJ Prahova și ai Direcției Operațiuni Speciale.

În urma anchetei a rezultat că polițiștii din cadrul IPJ Prahova au executat activități de aducere la îndeplinire a citației procedurale, a mandatului de aducere, precum și de executare a măsurilor controlului judiciar.

De asemenea, polițiștii din cadrul Direcției Operațiuni Speciale au desfășurat activitățile dispuse de procuror, prin ordonanță, care au avut drept scop completarea materialului probator, fără limitarea libertății de mișcare a lui Sebastian Ghiță.

„Cu privire la aceste activități nu au fost constate încălcări ale normelor procedurale, iar în ceea ce privește cooperarea interinstituțională s-au dispus măsuri pentru îmbunătățirea acesteia”, spune IGPR.

Fostul deputat este dispărut de o săptămână

Reamintim că Înalta Curte de Casație și Justiție a respins marți cererea DNA de arestare preventivă în lipsă a fostului deputat Sebastian Ghiță.

Pe de altă parte, judecătorii au decis ca Sebastian Ghiță să rămână sub control judiciar pe cauțiune cu interdicția de a părăsi teritoriul României, în dosarul în care acesta a fost trimis în judecată de DNA Ploiești alături de foști șefi din poliție și parchete.

Decizia este definitivă.

Un procuror DNA a cerut marți judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție arestarea preventivă în lipsă a fostului deputat Sebastian Ghiță, după ce acesta a încălcat obligațiile controlului judiciar și există informații că a părăsit România.

“Având în vedere elementele de noutate referitoare la faptul că Sebastian Ghiță nu a respectat obligațiile controlului judiciar, respectiv să fie prezent ori de câte ori i se cere de către organul judiciar, dar și suspiciunea rezonabilă că inculpatul a părăsit țara, vă rog să dispuneți înlocuirea controlului judiciar cu măsura arestului preventiv. Sebastian Ghiță a dat dovadă de rea credință și a sfidat organele judiciare. Inculpatul a fost citat de organele judiciare pentru a se prezenta în dosarul cunoscut ca Ponta-Blair și nu s-a prezentat”, a spus procurorul.

El a mai cerut magistraților ca, în cazul în care nu sunt de acord cu arestarea preventivă a lui Ghiță, să fie menținută interdicția ca acesta să părăsească teritoriul României.

Sebastian Ghiță a fost reprezentat în instanță de trei avocați, care au recunoscut că nu au reușit să ia legătura cu fostul deputat.

Unul dintre apărători, Bogdan Micu, a spus că l-a sunat pe Ghiță, însă acesta nu i-a răspuns și l-a rugat pe fratele acestuia să îi semneze împuternicirea pentru a-l reprezenta în instanță.

Pe 16 decembrie, un complet de judecată a decis ca fostul deputat Sebastian Ghiță să rămână sub control judiciar pe cauțiune, însă i-a fost ridicată interdicția de părăsire a teritoriului României fără încuviințarea instanței. Decizia nu era definitivă și a fost contestată de procurorii DNA.

Procurorii DNA Ploiești au emis, săptămâna trecută, un mandat de aducere pe numele fostului deputat, după ce acesta nu s-a prezentat pentru audieri în dosarul Ponta-Blair. În aceste condiții, fostul deputat a fost căutat la domiciliul său și la mai multe adrese despre care se cunoștea că sunt frecventate de fostul parlamentar, fără a fi însă găsit.

Poliția Română susține că, până în prezent, nu au fost identificate date care să confirme ieșirea din țară a fostului deputat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: