vineri

21 iunie, 2024

11 iunie, 2024

Președintele Volodimir Zelenski a sosit marți în Germania pentru a participa la Conferința de Reconstrucție a Ucrainei și pentru a se întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz.

Volodimir Zelenski a spus că măsurile privind sectorul energetic al Ucrainei, afectat de atacurile aeriene rusești, vor fi prioritare, precum și sprijinul militar continuu, inclusiv apărarea antiaeriană și fabricarea comună de muniție, precum și coordonarea pozițiilor înainte de „summit-ul pentru pace” care va fi găzduit de Elveția mai târziu în cursul săptămânii.

„În fața terorii aeriene a Rusiei, soluțiile urgente pentru sectorul energetic al Ucrainei vor fi prioritatea noastră principală”, a spus președintele ucrainean.


Conferința va include lansarea a 95 de proiecte de investiții pentru care se speră că vor fi asigurate finanțări occidentale, precum și o serie de ținte de reformă. Va fi discutată și viitoarea aderare a țării la UE, în ceea ce organizatorii au numit „a patra dimensiune” a agendei conferinței.

Găzduită de cancelarul german Olaf Scholz, conferința îi are între participanți pe miniștrii de externe Dmytro Kuleba din Ucraina până la David Cameron din Marea Britanie. La reuniune participă și ministrul Luminița Odobescu.

Sunt așteptați să participe mai mulți primari ucraineni din orașe mari, inclusiv Kiev și Lviv.

În preziuna conferinței din Germania, șeful agenției de reconstrucție a Ucrainei, Mustafa Nayyem, a demisionat, spunând că a fost împiedicat să participe după ce a fost subminat sistematic de guvernul ucrainean să-și facă treaba.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: