miercuri

24 aprilie, 2024

25 iunie, 2018

Un număr de 9 state membre UE formalizează luni planul de înființare a unei Forțe europene militare de intervenție, anunță Euractiv, care citează declarația unui membru al cabinetului francez. Potrivit Euractiv, Marea Britanie sprijină această inițiativă, cu scopul de a menține legături militare strânse cu UE după Brexit.

Cunoscută sub denumirea de Inițiativa Europeană de Intervenție, forța comună militară este o inițiativă lansată de președintele francez Emmanuel Macron, concepută cu capabilitatea de a interveni rapid în situații de criză.

O scrisoare de intenție cu privire la aderarea la grup va fi semnată luni, în Luxembourg, de către Franța, Germania, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Estonia, Spania și Portugalia, a anunțat în Le Figaro ministrul francez al Apărării, Florence Parly.


Potrivit unor surse guvernamentale franceze, statele semnatare își vor exprima acordul pentru ”planificare comună în scenarii de criză cu potențial de amenințare a securității europene”, preocupările excedând domeniul militar, urmând să fie întocmite planuri de acțiune inclusiv în situația producerii unor dezastre naturale, apariției unor crize sau pentru a facilita evacuarea unor populații în caz de necesitate.

Inițiativa este una separată de cea a cooperării UE în domeniul Apărării, fiind deschisă statelor care nu sunt membre ale Uniunii Europene.

25 de state UE au semnat în decembrie 2017 un acord de cooperare în domeniul Apărării, o listă a primelor proiecte militare comune fiind deja agreeată. Participarea Marii Britanii la aceste proiecte militare comune este încă sub semnul întrebării ca efect al Brexit.

UE deține 4 grupuri de luptă încă din 2007 , însă disputele politice au făcut ca aceste formațiuni să nu fie niciodată dislocate în sau în afara UE.


Parisul este convins că o inițiativă la care aderă un număr mai mic de state poate fi mai eficientă, fiind eliberată de constrângerile care uneori împiedică acțiunea celor 28 de membri ai UE sau ai celor 29 de membri ai NATO.

Italia a exprimat inițial interesul de a se alătura acestei inițiative, însă noul guvern de la Roma nu a anunțat o decizie definitivă, a mai afirmat ministrul francez al Apărării.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: