sâmbătă

20 iulie, 2024

20 decembrie, 2021

Guvernul va sprijini Biserica în 2022 cu peste 885,3 milioane lei, mai mult cu 2,3% comparativ cu 2021, scrie Hotnews.

Conform legii bugetului, pentru sprijinirea așezămintelor religioase din afara granițelor, care desfășoară activități deosebite în vederea menținerii identității lingvistice, culturale și religioase a românilor din afara granițelor, se alocă suma de 442.200 euro/lună.

Prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, se acordă 751,2 milioane de lei sprijin financiar pentru salarizarea personalului de cult, în scădere cu 2,1% față deanul acesta.


Programul este destinat cultelor recunoscute potrivit legii pentru sprijinirea salarizării clerului din țară, cât și pentru sprijinirea Bisericii Ortodoxe Române din afara granițelor, care desfășoară activități deosebite în vederea menținerii identității lingvistice, culturale și religioase a românilor din afara granițelor, în special activități adresate tinerilor, dar și a personalului neclerical trimis să deservească așezămintele din străinătate ale Bisericii Ortodoxe Române, cât și a celui neclerical din județele Covasna și Harghita.

Alocațiile bugetare pentru salarizarea personalului din învățământul teologic vor crește cu 72% anul viitor, la 9,1 milioane de lei. Programul este destinat cultelor recunoscute potrivit legii pentru sprijinirea salarizării personalului neclerical angajat în unitățile și instituțiile de învățământ teologic autorizate și acreditate potrivit legii.

Bugetul va aloca 125 de milioane de lei lăcașurilor de cult, cu 0,5% mai mult decât în 2021.

Programul este destinat susținerii cultelor religioase recunoscute în România pentru restaurarea și conservarea lăcașurilor de cult monumente istorice, pentru completarea fondurilor proprii necesare întreținerii și funcționarii unităților de cult cu venituri mici sau fără venituri, pentru spijinirea activităților de asistență socială organizate de cultele religioase în spitale, centre de plasament, cămine pentru bătrâni și alte forme de asistență etc.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: