vineri

19 aprilie, 2024

22 martie, 2020

Guvernul german adoptă luni un plan de ajutorare economică fără precedent de la al Doilea Război Mondial – pune la dispoziţia economiei  822 de miliarde de euro, fond de împrumuturi, cu scopul de a ajuta întreprinderile şi salariaţii să facă faţă consecinţelor economice ale pandemiei coronavirus.

Ediția germană a The Local citează un proiect de lege consultat de AFP, din care reiese că Guvernul Merkel nu doar că renunță la dogma păstrării echilibrului bugetar, ci va cere încuviințarea Parlamentului pentru a crește pragul legal al împrumuturilor externe.

Potrivit documentului, guvernul planifică în 2020 împrumuturi de 156 miliarde euro, sumă ce depășește reglementarea constituţională a ”frânării îndatorării” , ce limitează începând cu 2011 plafonul permis de împrumuturi la 100 miliarde euro- un deficit de maximum 0,35% din PIB.


Proiectul de lege urmează să fie adoptat luni, într-o şedinţă a Consiliului Miniştrilor, şi trimis spre aprobare parlamentului.

În urmă cu numai o săptămână, Berlinul a pus la dispoziţie un volum de 550 de miliarde de euro ca împrumuturi, plătite de banca sa publică, KfW.

Guvernul  ridică acum acest plafon la 822 de miliarde de euro, având în vedere răspândirea tot mai rapidă a epidemiei în Germania.

Instititul Robert Koch înregistra sâmbătă 16.662 de cazuri de infectare, cu 2.700 mai multe faţă de nivelul de vineri, iar numărul morţilor a crescut la 47.

Intervenții directe în economie


600 de miliarde euro ar urma să fie distribuite către un Fond de Salvare a Marilor Întreprinderi. Acesta are ca obiectiv ”să atenueze impactul economic al pandemiei coronavirusului asupra întrepridenrilor”, ajutându-le ”să-şi depăşească dificultăţile legate de trezorerie” şi ”consolidându-le capitalul” celor al căror faliment ”ar avea consecinţe enorme asupra economiei naţionale şi pieţei muncii”.

Statul german va avea în mod concret posibilitatea săintre în acționariatul anumitor întreprinderi prin achiziție de acțiuni, pentru a le ajuta să treacă houl crizei legate de coronavirus. Compania aeriană Lufthansa – ale cărei aproape toate avoane sunt de-acum blocate la sol – ar putea fi unul dintre primii candidaţi la aceste operaţiuni de ”recapitalizare” de către stat, potrivit presei germane.

TUI, numărul unu mondial în turism, a cerut deja un ajutor de stat, a cărui formă rămâne de definit.

O măsură similară de intervenție a statului în economie este analizată și în Marea Britanie.

Recesiunea, văzută drept inevitabilă

Fondul de salvare a întreprinderilor va ajuta finanţarea unei întregi serii de măsuri sociale – precum şomajul parţial, care ar urma să afecteze aproximativ 2,5 milioane de persoane, potrivit ultimelor proiecţii, şi să permită totodată o susţinere a întreprinderilor.

Multe întreprinderi sunt nevoite să-şi înceteze sau să îşi încetinească activităţile, existând riscul unor falimente în cascadă. Germania, foarte dependentă de exporturi, este mai expusă decât alte ţări la contracţia schimburilor internaţionale, cauzate de pandemia în curs.

Măsurile luate în Germania şi la nivel internaţional în vederea stopării răspândirii noului coronavirus ”apasă greu” asupra pieţei locurilor de muncă şi economiei în această ţară şi nu este posibiă o evaluare ”nici a duratei pandemiei şi nici a măsurilor legate de ea”, se arată în documentul guvernamental.

Guvernul recunoaşte că anul 2020 urmează să se soldeze, în consecinţă, cu ”o scădere clară a Produsului Intern Brut (PIB)”.

Preşedintele Bundesbank, banca centrală germană, a estimat că o ”recesiune” este ”de-acum inevitabilă”, într-un interviu acordat ziarului conservator Die Welt şi publicat în ediţia de sâmbătă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: