sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 august, 2020

Japonia marchează joi 75 de ani de la primul atac cu bombă atomică, la Hiroshima, unde clopotele au bătut în semn de omagiu pentru cei care şi-au pierdut viaţa, transmite BBC.

Pe 6 august 1945, un avion american a lansat bomba cu uraniu deasupra oraşului japonez. Atacul a ucis aproximativ 140.000 de oameni.


Trei zile mai târziu, o a doua bombă nucleară a fost lansată asupra oraşului Nagasaki, iar după două săptămâni Japonia s-a predat, încheindu-se astfel cel de-Al Doilea Război Mondial.

Din cauza pandemiei, manifestările de anul acesta au fost reduse. Joi, prim-ministrul Shinzo Abe şi primarul oraşului Hiroshima s-au alăturat, în Parcul Păcii, supravieţuitorilor atacului şi urmaşilor victimelor.

De regulă, aici veneau mii de oameni pentru a comemora evenimentele, însă anul acesta numărul participanţilor a fost redus. Cei care au fost prezenţi au ocupat scaune amplasate la distanţă şi au purtat măşti.

La ora locală 08:15, când bomba a căzut, a fost ţinut un moment de reculegere.


„Pe 6 august 1945, o singură bombă atomică ne-a distrus oraşul. Se spunea atunci că «nimic nu va creşte aici timp de 75 de ani»”, a spus primarul Kazumi Matsui. „Totuşi, Hiroshima şi-a revenit, devenind un simbol al păcii”.

Într-un mesaj video, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel către toate naţiunile să îşi reînnoiască eforturile de a elimina aceste arme.

În mai 1945, Germania a predat armele în faţa Forţelor Aliate, dar războiul a continuat în Asia, unde Aliaţii luptau împotriva Japoniei.

Statele Unite au crezut că lansarea bombei nucleare, după ce Tokyo respinsese un ultimatum de pace, va duce la o predare rapidă şi nu vor fi nevoite să rişte vieţi la sol.

Pe 6 august, SUA au lansat prima bombă – cu numele de cod „Little Boy” (băieţelul, n.r.) – la Hiroshima. Atacul a fost primul de acest fel.

El a fost coordonat de colonelul Paul Tibbets, atunci în vârstă de 30 de ani. Ţinta finală a fost decisă cu mai puţin de o oră înainte de lansarea bombei. La detonare, temperatura la punctul de explozie a fost de câteva milioane de grade. Explozia a generat o undă de şoc care a aplatizat clădirile.

Se estimează că cel puţin 70.000 de oameni au murit imediat în explozia masivă care a distrus oraşul. Zeci de mii de oameni au murit, în zilele, săptămânile şi lunile următoare, din cauza rănilor cauzate de radiaţii.

Pentru că Japonia nu s-a predat imediat, SUA au decis să lanseze o altă bombă, supranumită „Fat Man” (grasul, n.r.), după trei zile, la 420 de kilometri sud de Hiroshima. La Nagasaki, au murit aproximativ 74.000 de oameni.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Bilanţurile înregistrate sunt estimative și vorbesc de moartea a aproximativ 140.000 de oameni din populaţia de 350.000 a Hiroshimei şi cel puţin 74.000 de oameni din Nagasaki.

Acestea au fost singurele două bombe nucleare lansate vreodată în afara spaţiilor de testare.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: