70 de atacuri israeliene care au vizat lideri militari Hamas: a 10-a zi a conflictului din Fâșia Gaza - CursDeGuvernare.ro
duminică

17 octombrie, 2021

70 de atacuri israeliene care au vizat lideri militari Hamas: a 10-a zi a conflictului din Fâșia Gaza

19 mai, 2021

Israel a anunțat că o serie de atacuri purtate cu avioane de luptă sale au avut drept țintă casele comandanților grupării islamiste Hamas, principala țintă fiind comandantul Mohammed Deif, vizat de mai multe atacuri. Armata israeliană a precizat că avioanele sale de luptă au avut nu mai puțin de 70 de misiuni.

Conflictul israeliano- palestinian a intrat în cea de-a zecea zi, armistițiul lăsându-se așteptat în ciuda presiunilor internaționale, anunță BBC.


În cursul nopții trecute, doi militanți au murit într-un apartament ca urmare a bombardamentelor lansate de armata israeliană, în timp ce Hamas a continuat să contraatace cu o serie de rachete care ar fi vizat o bază a forțelor aeriene din sudul țării.

Surse militare israeliene citate de BBC au spulberat pentru moment posibilitatea unei iminente încetări a focului. “Operațiunea IDF continuă. În continuare, nu există niciun armistițiu pe masă”, a precizat un oficial.

În jur de 50 de lovituri aeriene au vizat orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza, fiind vorba despre atacuri asupra unităților de antrenament ale militanților Hamas, obiective de securitate ale grupării, drumuri și ferme.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Israeliene de Apărare (IDF), generalul Hidai Zilberman a precizat: „În cadrul operațiunii am încercat să-l asasinăm pe Mohammed Deif. Am încercat să-l ucidem de mai multe ori”.


Mohammed Deif este șeful militar al Hamas și a supraviețuit mai multor tentative de asasinat, inclusiv în timpul ultimului conflict major din 2014. Informațiile privind atacul asupra sa vin după ce duminică IDF a vizat locuința liderului politic al Hamas.

În același timp, eforturile pentru încetarea focului au continuat pe căi neoficiale însă nu s-au făcut progrese majore. Politico scrie că administrația Biden a convins Israel să nu lanseze o ofensivă terestră în Fâșia Gaza.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reafirmat că operațiunea militară din Gaza va continua atâta vreme cât va fi necesar, precizând că atacurile israeliene ”au întors Hamas cu mulți ani în urmă” în ceea ce privește capacitățile militare.

Conflictul militar a pornit după săptămâni de tensiuni tot mai acute între evrei și palestinieni în Ierusalimul de Est. Cel puțin 219 oameni, dintre care aproape 100 de femei și copii, au fost uciși în Fâșia Gaza până acum, potrivit autorităților sanitare palestiniene.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Israel susține că 150 dintre victime erau militanți Hamas sau ai altor grupări. Hamas nu oferă informații legate de pierderile de vieți omenești înregistrate în rândul luptătorilor săi.

În Israel, 12 persoane au fost ucise, dintre care doi copii, potrivit serviciilor medicale. În jur de 3.750 de rachete au fost trase dinspre Gaza, schimbul de focuri continuând și noapte trecută.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr