duminică

21 iulie, 2024

3 noiembrie, 2021

Un sondaj global realizat de compania de software destinat programelor de securitate Kaspersky relevă faptul că 61% dintre părinți întâmpină dificultăți în a fi un model propriilor copii, scrie Agerpres.

Sondajul a fost realizat  pentru a evalua rolul obiceiurilor digitale sănătoase în familie, precum şi efectul comportamentului părinţilor asupra copiilor şi viceversa.

În acelaşi timp, mai mult de jumătate dintre părinţi (54%) încearcă să stabilească obiceiuri şi reguli digitale sănătoase pentru toţi membrii familiei.


„De la o vârstă fragedă, copiii tind să copieze comportamentul şi obiceiurile adulţilor în toate domeniile vieţii, inclusiv atitudinile faţă de dispozitivele digitale. În plus, mulţi copii primesc primul dispozitiv foarte devreme – conform aceluiaşi studiu – respectiv 68% dintre copii primesc dispozitive electronice înainte de vârsta de nouă ani.

Având în vedere acest lucru, părinţii trebuie să fie modele în utilizarea tehnologiei, dacă doresc să pună obiceiurile digitale ale copiilor pe baze sănătoase, încă din copilărie”, susţin autorii sondajului.

Rezultatele cercetării arată, de asemenea, că părinţii percep normele de comportament ca fiind diferite pentru ei şi pentru copiii lor. De exemplu, aproape jumătate (48%) dintre repondenţi au recunoscut că petrec între trei şi cinci ore pe dispozitivele digitale în fiecare zi, iar majoritatea (62%) consideră că acest timp este normal.

Când vine vorba de copii, aproape jumătate (48%) petrec acelaşi timp pe dispozitive precum părinţii lor – trei până la cinci ore pe zi. Dar, în ciuda acestui fapt, mai mult de jumătate dintre adulţi (53%) ar dori să limiteze timpul petrecut de copii – până la două ore.


În unele scenarii, repondenţii consideră că anumite comportamente sunt acceptabile pentru ei înşişi, dar nu şi pentru copiii lor. De exemplu, 37% dintre adulţi cred că este normal să distribuie fotografii cu membrii familiei pe reţelele sociale, dar mai puţin de un sfert (24%) dintre părinţi consideră că acest lucru este acceptabil pentru copiii lor.

Aproximativ 22% dintre repondenţi consideră, de asemenea, rezonabil să respingă apeluri şi să-şi închidă telefonul, astfel încât nimeni să nu-i poată contacta. Cu toate acestea, doar 10% dintre părinţi cred că un astfel de comportament este acceptabil pentru copii.

„Astăzi, din ce în ce mai mulţi părinţi încearcă să stabilească obiceiuri digitale sănătoase, alături de cele legate de alimentaţie şi regimurile zilnice, etc. Dar nu există o tendinţă clară sau un model acceptat de comportament cu privire la modul în care trebuie să stabilească în mod specific acele reguli pentru practicile digitale.

Rezultatele sondajului nostru arată că majoritatea adulţilor (61%) recunosc că le este greu să fie un model şi că uneori nu respectă regulile pe care le stabilesc singuri pentru copiii lor.

Pentru a ajuta părinţii să stabilească practici digitale sănătoase, există o varietate de tehnici şi instrumente. Acestea pot fi inserate în jocuri sau alte activităţi, iar pentru o abordare mai tehnică, sunt disponibile soluţii precum aplicaţiile care pot ajuta la controlul timpului petrecut în faţa ecranului sau la determinarea locaţiei fizice a unui copil”, spune Marina Titova, Vice-President, Consumer Product Marketing la Kaspersky.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: