fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Problemele versiunii românești a legii muncii flexibile: NEînțelegeri Sindicate – Patronate – Guvern în chestiunea protecției angajaților. Cum procedează alte țări UE

Guvernul urmează să adopte în această săptămână reglementările pentru introducerea muncii flexibile, un proiect ce a generat nemulțumiri puternice din partea sindicatelor. Acestea reclamă că… Mai mult

06.07.2020

La obiect

Calculele relansării de 100 mld.E / Guvernul va putea finanța marele plan foarte simplu: respectând legea

România și-a bugetat, în ultimul deceniu, investiții de 98,9 miliarde de euro, nivel similar cu cel din planul de relansare anunțat miercuri de Guvernul Orban,… Mai mult

05.07.2020

La obiect

România a pierdut un milion de locuitori într-un deceniu

România a pierdut un milion de locuitori într-un deceniu, potrivit datelor comunicate de INS, corelate cu statistica oficială certificată de Eurostat din 2010 încoace. De… Mai mult

03.07.2020

La obiect

„Inflaţia industrială” a scăzut puternic. Atenție, însă, tendințe semnificative de creștere se mențin la bunuri de capital și bunuri de uz curent !

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu aproape șapte puncte procentuale pe parcursul ultimelor cinci luni, de la 4,72% în ianuarie 2020 până la… Mai mult

02.07.2020

6 lecții pe care orice antreprenor le poate învăța în Berlin

de Iulian Soare 28.8.2016

4-berlinaimstoÎn săptămânile de după referendumul din Marea Britanie, prin Londra au circulat camionete albe pe care scria: ”Dragi start-up-uri, rămâneți calme și mutați-vă la Berlin.”

Camioanele, plătite pentru transmiterea acestui mesaj de către Partidul Liber Democrat german, fac parte dintr-un plan amplu al Berlinului de a detrona Londra din postura de capitală europeană a afacerilor aflate la început de drum.

Capitala Germaniei, cunoscută altădată drept primă scenă a punk rock-ului și faimoasă pentru viața de noapte, s-a transformat într-un ”borcan cu miere” pentru start-up-uri, scrie The Telegraph.

”Simți cu siguranță că se petrece ceva aici în acest domeniu. Oamenii sunt implicați și determinați”, spune Kalie Moore, autoarea blogului Berlin Startup Girl. Iar cifrele susțin această impresie: Berlinul a depășit Londra în ceea ce privește  nivelul investițiilor de capital încă din 2014.

Publicația britanică se întreabă ce învățăminte pot fi trase din această statistică și de ce Berlinul stă atât de bine la acest capitol. Răspunsurile, în ceea ce urmează:

Magnetul talentelor internaționale

berlin2Sucesele înregistrate de Berlin demonstrează cât de important este să fii atractiv pentru antreprenorii de top din întreaga lume. Unul dintre ingredientele efervescenței creatoare a Berlinului este abilitatea de a atrage valori internaționale.

Markus Witte, director executiv al companiei care a lansat aplicația lingvistică Babbel, spune că a găsit la Berlin exact ce avea nevoie pentru start-up-ul său. ”Ce ne ține aici este posibilitatea de a găsi resurse umane provenite din întreaga lume”.

Florian Meissner, director al unei companii care vinde arhive de imagine, EyeEm, completează: “Principala atracție a Berlinului este ușurința cu care descoperi talente umane”.

Și Londra a fost întotdeauna o destinație populară pentru specialiști, dar Berlinul pare acum mai inovativ în atragerea acestora.

O bună reputație și ajutor pentru cei care se relochează

berlin1Berlinul pare atractiv pentru că aici costul vieții este relativ redus și pentru că sprijină manifestările culturale dezinhibate– foarte atractive pentru tinerii antreprenori. Oferta existentă pe piața muncii favorizează relocarea.

”Multe start-up-uri ajută inclusiv personalul să parcurgă etapele birocratice ale relocării sau cu finanțarea chiriei sau găsirea unei locuințe. De cele mai multe ori, compania oferă angajaților clase gratuite de limbă germană sau intermediază deschiderea de conturi bancare. Pare puțin, dar în realitate înseamnă foarte mult pentru un nou-venit, care altfel se poate simți pierdut în oraș”, afirmă Irina Botea, șef de marketing al platformei Contentful.

Oferă angajatului motive să rămână

berlin5Pe lângă atragerea talentelor, Berlinul se străduie să ofere angajaților motive să rămână. ”Există o loialitate a angajatorului față de angajat, iar lumea nu se mișcă foarte mult de la stânga la dreapta, cum se întâmplă prin alte părți”, afirmă Florian Meissner.

Unul dintre argumente constă în oferirea de condiții flexibile de muncă, explică  Ida Tin, director al companiei  Clue, pecializată în sănătatea femeilor: “Este foarte important să oferi angajatului un balans între muncă și familie. Noi, la Clue, suntem de acord cu un program flexibil al angajatului, în funcție de problemele specifice ale fiecăruia. Nu avem nimic împotrivă ca angajatul să vină la serviciu cu copilul, de exemplu”.

Mediul efervescent

berlin4Participarea la viața unei  comunități active ajută la atingerea succesului în plan individual. ”Reuniunile se desfășoară într-un ritm negbunesc la Berlin, iar numărul spațiilor de lucru comune este incredibil de mare”, spune Kalie Moore.

Iar în Berlin startap-urile cooperează intens. ”Mă întâlnesc să vorbesc săptămânal cu 6 sau 7 directori. Știu totul despre companiile pe care le conduc, de la greutăți la proiecte, iar acest lucru este foarte util”, precizează și Florian Meissner.

Totul însă trebuie să fie păstrat în anumite limite, avertizează Irina Botea: ”După mine, în Berlin se vorbește deja cam mult. Prea multe întâlniri pot fi contraproductive, ajungi la saturație și deja nici nu prea mai poți să ți pasul cu atâtea întâlniri programate”.

Urmărește politicienii care sunt atenți

berlin3”În ultimii 3 sau 4 ani, politicienii din Germania au început să înțeleagă care sunt trendurile pentru că au înțeles, în primul rând, să dea atenție semnalelor transmise de piețe”, afirmă Florian Meissner.

Kalie Moore este de acord: ”Guvernul german susține cu adevărat start-up-urile. Au făcut din asta o prioritate, înțelegi acest lucru văzând cât de mult vorbesc despre temă, cât de mult participă la mesele rotunde organizate de entitățile specializate”.

Berlinul va trece prin alegeri statale în septembrie și este de remarcat că o importantă temă de dezbatere este legată de start-up-uri. ”Politicienii vorbesc serios despre asta”, declară și Florian Noell, președinte al German Startups Association.

Energiile tinere produc beneficii

logoBerlinul deține acum o piață a start-up-urilor comparabilă cu cea a Londrei, dar care a crescut foarte puternic în ultima perioadă.

”Există zilnic dezvoltări”, spune Ida Tin, care sesizează o diferență: ”La Londra lucrurile au rescut în timp, iar piața e mai așezată, mai conservatoare. La Berlin lucrurile se mișcă mai rapid pentru că sunt împinse înainte de tineri”, explică Irina Botea.

Din acest motiv, Berlinul are  ceva special față de Londra. ”E vorba de atitudine. Aici ai sentimentul că poți realiza orice, și dacă ai bani, și dacă nu ai bani. E senzația aceea că nimic nu te ține pe loc”, afirmă Florian Meissner.

În esență însă, nu este vorba de orașe sau de comunități care se luptă pentru supremație, crede Kalie Moore: ”Toată lumea are loc suficient să crească. Nu e cazul ca unii să lupte cu alții, contează să produci ideea potrivită și să ai abordarea necesară realizării ideii. Asta va face diferența, indiferent că ești la Londra, la Berlin, sau în orice parte a lumii”.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 28.8.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Vaccinuri candidate împotriva Covid-19 ale Pfizer și BioNTech obțin aviz în SUA să grăbească procesul de dezvoltare și aprobare

Vladimir Ionescu

Pfizer și BioNTech au anunțat luni că două dintre cele patru vaccinuri în curs de dezvoltare împotriva SARS-CoV-2 au obținut avizul Agenției de Medicamente și… Mai mult

Europa

Frontex: Balcanii de Vest au devenit în iunie cea mai activă rută de intrare în Europa a imigranților ilegali

Mariana Bechir

Balcanii de Vest au devenit în luna iunie cea mai activă rută de intrare ilegală în Europa, anunță Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și… Mai mult

Stiri

Beijing sancționează oficiali americani pentru ”amestec în treburile interne” ale Chinei

Razvan Diaconu

China a anunțat impunerea de sancțiuni asupra unor politicieni ai Partidului Republican american după ce Washingtonul a anunțat măsuri împotriva oficialilor chinezi acuzați de abuzuri… Mai mult

Stiri

România ar putea deveni un magnet pentru investiţii în zona de producţie – raport referitor la relocările europene din China

Vladimir Ionescu

Specialiştii vorbesc despre o relocare a unor capacităţi de producţie importante din Asia, în contextul modificării relației UE – China și al pandemiei Covid-19, iar… Mai mult

Stiri

Ministrul Educației: Șanse mici ca noul an școlar să înceapă în regim normal. Variantele posibile din septembrie

Vladimir Ionescu

Sunt șanse mici ca școala să înceapă în regim normal din toamnă, a declarat luni ministrul Educației, Monica Anisie. Autoritățile au stabilit pentru septembrie mai… Mai mult

Stiri

PSD blochează votul pe Legea carantinei

Vladimir Ionescu

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat luni, după ședința CExN că legea carantineri nu va fi votată în Senat până nu vor veni… Mai mult

Europa

China accelerează implementarea 5G anunțând investiții record în tehnologia viitorului, în timp ce SUA și Europa luptă cu Covid-19,

Iulian Soare

În vreme ce atenția globală pare a fi absorbită aproape integral de criza coronavirus, Beijing-ul se concentrează la punerea în aplicare a unei politici care… Mai mult