La obiect

Experți în fiscalitate: Cât de haotice sunt excepțiile din Codul fiscal și cât de dificilă va fi recalibrarea

Abundenţa de excepţii de la aplicarea Codului Fiscal a creat mai degrabă privilegii decât motoare de dezvoltare a economiei şi societăţii. Corecțiile nu trebuie făcute… Mai mult

01.12.2019

Analiză

Energia în România: Ritm alarmant de creștere a prețului pentru firme. La consumatorii casnici avem între cele mai mici prețuri în UE

Potrivit datelor comunicate de Eurostat pentru primul semestru din 2019, România a consemnat cel mai mic preț pentru consumatori la gazele naturale, alături de Ungaria.… Mai mult

01.12.2019

Chestiunea

Cele 6 bombe care au aruncat în aer deficitul pe ultima sută de metri

Deficitul de 4,4% din PIB, aprobat de guvern joi seară la ultima rectificare, este rezultatul unei construcții bugetare făcute în martie 2019 de către guvernul… Mai mult

28.11.2019

Interviu

Germania, în criza psihologică dintre post-naționalism și ”Germany-first”: interviu cu Jan Techau

Textul de mai jos e o scurtă înșurire de fragmente din interviul acordat CRONICILOR Curs de Guvernare de Jan Techau – directorul Programului Europa de… Mai mult

28.11.2019

Cronicile

6 lecții pe care orice antreprenor le poate învăța în Berlin

de Iulian Soare 28.8.2016

4-berlinaimstoÎn săptămânile de după referendumul din Marea Britanie, prin Londra au circulat camionete albe pe care scria: ”Dragi start-up-uri, rămâneți calme și mutați-vă la Berlin.”

Camioanele, plătite pentru transmiterea acestui mesaj de către Partidul Liber Democrat german, fac parte dintr-un plan amplu al Berlinului de a detrona Londra din postura de capitală europeană a afacerilor aflate la început de drum.

Capitala Germaniei, cunoscută altădată drept primă scenă a punk rock-ului și faimoasă pentru viața de noapte, s-a transformat într-un ”borcan cu miere” pentru start-up-uri, scrie The Telegraph.

”Simți cu siguranță că se petrece ceva aici în acest domeniu. Oamenii sunt implicați și determinați”, spune Kalie Moore, autoarea blogului Berlin Startup Girl. Iar cifrele susțin această impresie: Berlinul a depășit Londra în ceea ce privește  nivelul investițiilor de capital încă din 2014.

Publicația britanică se întreabă ce învățăminte pot fi trase din această statistică și de ce Berlinul stă atât de bine la acest capitol. Răspunsurile, în ceea ce urmează:

Magnetul talentelor internaționale

berlin2Sucesele înregistrate de Berlin demonstrează cât de important este să fii atractiv pentru antreprenorii de top din întreaga lume. Unul dintre ingredientele efervescenței creatoare a Berlinului este abilitatea de a atrage valori internaționale.

Markus Witte, director executiv al companiei care a lansat aplicația lingvistică Babbel, spune că a găsit la Berlin exact ce avea nevoie pentru start-up-ul său. ”Ce ne ține aici este posibilitatea de a găsi resurse umane provenite din întreaga lume”.

Florian Meissner, director al unei companii care vinde arhive de imagine, EyeEm, completează: “Principala atracție a Berlinului este ușurința cu care descoperi talente umane”.

Și Londra a fost întotdeauna o destinație populară pentru specialiști, dar Berlinul pare acum mai inovativ în atragerea acestora.

O bună reputație și ajutor pentru cei care se relochează

berlin1Berlinul pare atractiv pentru că aici costul vieții este relativ redus și pentru că sprijină manifestările culturale dezinhibate– foarte atractive pentru tinerii antreprenori. Oferta existentă pe piața muncii favorizează relocarea.

”Multe start-up-uri ajută inclusiv personalul să parcurgă etapele birocratice ale relocării sau cu finanțarea chiriei sau găsirea unei locuințe. De cele mai multe ori, compania oferă angajaților clase gratuite de limbă germană sau intermediază deschiderea de conturi bancare. Pare puțin, dar în realitate înseamnă foarte mult pentru un nou-venit, care altfel se poate simți pierdut în oraș”, afirmă Irina Botea, șef de marketing al platformei Contentful.

Oferă angajatului motive să rămână

berlin5Pe lângă atragerea talentelor, Berlinul se străduie să ofere angajaților motive să rămână. ”Există o loialitate a angajatorului față de angajat, iar lumea nu se mișcă foarte mult de la stânga la dreapta, cum se întâmplă prin alte părți”, afirmă Florian Meissner.

Unul dintre argumente constă în oferirea de condiții flexibile de muncă, explică  Ida Tin, director al companiei  Clue, pecializată în sănătatea femeilor: “Este foarte important să oferi angajatului un balans între muncă și familie. Noi, la Clue, suntem de acord cu un program flexibil al angajatului, în funcție de problemele specifice ale fiecăruia. Nu avem nimic împotrivă ca angajatul să vină la serviciu cu copilul, de exemplu”.

Mediul efervescent

berlin4Participarea la viața unei  comunități active ajută la atingerea succesului în plan individual. ”Reuniunile se desfășoară într-un ritm negbunesc la Berlin, iar numărul spațiilor de lucru comune este incredibil de mare”, spune Kalie Moore.

Iar în Berlin startap-urile cooperează intens. ”Mă întâlnesc să vorbesc săptămânal cu 6 sau 7 directori. Știu totul despre companiile pe care le conduc, de la greutăți la proiecte, iar acest lucru este foarte util”, precizează și Florian Meissner.

Totul însă trebuie să fie păstrat în anumite limite, avertizează Irina Botea: ”După mine, în Berlin se vorbește deja cam mult. Prea multe întâlniri pot fi contraproductive, ajungi la saturație și deja nici nu prea mai poți să ți pasul cu atâtea întâlniri programate”.

Urmărește politicienii care sunt atenți

berlin3”În ultimii 3 sau 4 ani, politicienii din Germania au început să înțeleagă care sunt trendurile pentru că au înțeles, în primul rând, să dea atenție semnalelor transmise de piețe”, afirmă Florian Meissner.

Kalie Moore este de acord: ”Guvernul german susține cu adevărat start-up-urile. Au făcut din asta o prioritate, înțelegi acest lucru văzând cât de mult vorbesc despre temă, cât de mult participă la mesele rotunde organizate de entitățile specializate”.

Berlinul va trece prin alegeri statale în septembrie și este de remarcat că o importantă temă de dezbatere este legată de start-up-uri. ”Politicienii vorbesc serios despre asta”, declară și Florian Noell, președinte al German Startups Association.

Energiile tinere produc beneficii

logoBerlinul deține acum o piață a start-up-urilor comparabilă cu cea a Londrei, dar care a crescut foarte puternic în ultima perioadă.

”Există zilnic dezvoltări”, spune Ida Tin, care sesizează o diferență: ”La Londra lucrurile au rescut în timp, iar piața e mai așezată, mai conservatoare. La Berlin lucrurile se mișcă mai rapid pentru că sunt împinse înainte de tineri”, explică Irina Botea.

Din acest motiv, Berlinul are  ceva special față de Londra. ”E vorba de atitudine. Aici ai sentimentul că poți realiza orice, și dacă ai bani, și dacă nu ai bani. E senzația aceea că nimic nu te ține pe loc”, afirmă Florian Meissner.

În esență însă, nu este vorba de orașe sau de comunități care se luptă pentru supremație, crede Kalie Moore: ”Toată lumea are loc suficient să crească. Nu e cazul ca unii să lupte cu alții, contează să produci ideea potrivită și să ai abordarea necesară realizării ideii. Asta va face diferența, indiferent că ești la Londra, la Berlin, sau în orice parte a lumii”.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 28.8.2016

Lăsați un comentariu


Europa

Summit greu pe tema Ucrainei, la Paris: Preşedintele Zelenski se va confrunta luni, pentru prima dată, cu Vladimir Putin

Iulian Soare

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se află în faţa unui test major cu o miză uriaşă – summit-ul cu preşedintele rus Vladimir Putin, care va avea… Mai mult

Mobile sticky

Nu uitați abonamentul, nu uitați colecția

Redacţia

*V-a scăpat vreun număr din colecție? CRONICILE Curs de Guvernare (revistă exclusiv print – A4, 200 de pagini premium) acoperă plaja următorilor 25 de ani… Mai mult

Stiri

Ludovic Orban: Indemnizaţiile demnitarilor vor fi îngheţate și rupte de salariul minim pe economie

Vladimir Ionescu

Indemnizaţiile demnitarilor vor fi îngheţate, fie prin Legea bugetului, fie prin OUG, a anunţat duminică premierul Ludovic Orban, adăugând că toate structurile cu scheme umflate… Mai mult

Stiri

Hidroelectrica a demarat procedurile pentru achiziţia CEZ România şi ENEL România

Ramona Diaconu

Hidroelectrica a demarat procedurile de achiziţie a grupurilor CEZ România şi Enel România şi solicită aprobarea acţionarilor pentru a angaja servicii de consultanţă în acest… Mai mult

Stiri

Aproape 9.000 de absolvenţi de medicină susţin examenul de rezidenţiat

Vladimir Ionescu

Un număr de 8.876 de tineri absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie s-au înscris la concursul de intrare în rezidenţiat, potrivit informaţiilor comunicate de… Mai mult

Stiri

Gabriela Firea anunţă că va candida pentru un nou mandat la Primăria Capitalei

Vladimir Ionescu

Gabriela Firea a anunțat, duminică, faptul că va candida pentru un nou mandat de primar general al Municipiului Bucureşti, informează Mediafax. “Vreau să termin ceea… Mai mult

Europa

Premierul Boris Johnson promite reducerea imigraţiei dacă va avea majoritatea după alegeri

Iulian Soare

Premierul britanic Boris Johnson susţine că este îngrijorat în legătură cu scăderile din sondaje, dar promite să reducă nivelul imigraţiei dacă Partidul Conservator va câştiga… Mai mult