La obiect

Inflația a intrat conjunctural în coridorul țintă: 3,49%. Ce și cum s-a scumpit

Cu 3,49%, indicele anual al preţurilor de consum pentru populaţie a reintrat la limită în coridorul țintă de 2,5% plus/minus 1%, după ce prețurile au… Mai mult

13.10.2019

Chestiunea

Ce rămâne după guvernele Dragnea-Tăriceanu: scurt bilanț al facturilor care urmează a fi decontate

Politicile publice ale ultimilor trei ani, de stimulare a creșterii economice prin consumul pe datorie au avut un preț. Au fost majorate veniturile populației (creșterea… Mai mult

10.10.2019

Evenimentul

Demiterea guvernului Dăncilă: Urgențele în suspensie și ce urmează pentru România

  Guvernul Vioricăi Dăncilă a fost demis, moțiunea de cenzură inițiată de Opoziție fiind adoptată joi de Parlament, cu 238 voturi pentru (cu 5 mai… Mai mult

10.10.2019

La obiect

August 2019 – Exporturile, la cel mai scăzut nivel din acest an. Se cronicizează deficitul lunar la mașini și echipamente

  Deficitul comercial pe luna august 2019 a fost de 1.365,4 milioane euro, cu 2,5% mai puțin decât în aceeaşi lună a anului trecut și… Mai mult

10.10.2019

Cronicile

6 lecții pe care orice antreprenor le poate învăța în Berlin

de Iulian Soare 28.8.2016

4-berlinaimstoÎn săptămânile de după referendumul din Marea Britanie, prin Londra au circulat camionete albe pe care scria: ”Dragi start-up-uri, rămâneți calme și mutați-vă la Berlin.”

Camioanele, plătite pentru transmiterea acestui mesaj de către Partidul Liber Democrat german, fac parte dintr-un plan amplu al Berlinului de a detrona Londra din postura de capitală europeană a afacerilor aflate la început de drum.

Capitala Germaniei, cunoscută altădată drept primă scenă a punk rock-ului și faimoasă pentru viața de noapte, s-a transformat într-un ”borcan cu miere” pentru start-up-uri, scrie The Telegraph.

”Simți cu siguranță că se petrece ceva aici în acest domeniu. Oamenii sunt implicați și determinați”, spune Kalie Moore, autoarea blogului Berlin Startup Girl. Iar cifrele susțin această impresie: Berlinul a depășit Londra în ceea ce privește  nivelul investițiilor de capital încă din 2014.

Publicația britanică se întreabă ce învățăminte pot fi trase din această statistică și de ce Berlinul stă atât de bine la acest capitol. Răspunsurile, în ceea ce urmează:

Magnetul talentelor internaționale

berlin2Sucesele înregistrate de Berlin demonstrează cât de important este să fii atractiv pentru antreprenorii de top din întreaga lume. Unul dintre ingredientele efervescenței creatoare a Berlinului este abilitatea de a atrage valori internaționale.

Markus Witte, director executiv al companiei care a lansat aplicația lingvistică Babbel, spune că a găsit la Berlin exact ce avea nevoie pentru start-up-ul său. ”Ce ne ține aici este posibilitatea de a găsi resurse umane provenite din întreaga lume”.

Florian Meissner, director al unei companii care vinde arhive de imagine, EyeEm, completează: “Principala atracție a Berlinului este ușurința cu care descoperi talente umane”.

Și Londra a fost întotdeauna o destinație populară pentru specialiști, dar Berlinul pare acum mai inovativ în atragerea acestora.

O bună reputație și ajutor pentru cei care se relochează

berlin1Berlinul pare atractiv pentru că aici costul vieții este relativ redus și pentru că sprijină manifestările culturale dezinhibate– foarte atractive pentru tinerii antreprenori. Oferta existentă pe piața muncii favorizează relocarea.

”Multe start-up-uri ajută inclusiv personalul să parcurgă etapele birocratice ale relocării sau cu finanțarea chiriei sau găsirea unei locuințe. De cele mai multe ori, compania oferă angajaților clase gratuite de limbă germană sau intermediază deschiderea de conturi bancare. Pare puțin, dar în realitate înseamnă foarte mult pentru un nou-venit, care altfel se poate simți pierdut în oraș”, afirmă Irina Botea, șef de marketing al platformei Contentful.

Oferă angajatului motive să rămână

berlin5Pe lângă atragerea talentelor, Berlinul se străduie să ofere angajaților motive să rămână. ”Există o loialitate a angajatorului față de angajat, iar lumea nu se mișcă foarte mult de la stânga la dreapta, cum se întâmplă prin alte părți”, afirmă Florian Meissner.

Unul dintre argumente constă în oferirea de condiții flexibile de muncă, explică  Ida Tin, director al companiei  Clue, pecializată în sănătatea femeilor: “Este foarte important să oferi angajatului un balans între muncă și familie. Noi, la Clue, suntem de acord cu un program flexibil al angajatului, în funcție de problemele specifice ale fiecăruia. Nu avem nimic împotrivă ca angajatul să vină la serviciu cu copilul, de exemplu”.

Mediul efervescent

berlin4Participarea la viața unei  comunități active ajută la atingerea succesului în plan individual. ”Reuniunile se desfășoară într-un ritm negbunesc la Berlin, iar numărul spațiilor de lucru comune este incredibil de mare”, spune Kalie Moore.

Iar în Berlin startap-urile cooperează intens. ”Mă întâlnesc să vorbesc săptămânal cu 6 sau 7 directori. Știu totul despre companiile pe care le conduc, de la greutăți la proiecte, iar acest lucru este foarte util”, precizează și Florian Meissner.

Totul însă trebuie să fie păstrat în anumite limite, avertizează Irina Botea: ”După mine, în Berlin se vorbește deja cam mult. Prea multe întâlniri pot fi contraproductive, ajungi la saturație și deja nici nu prea mai poți să ți pasul cu atâtea întâlniri programate”.

Urmărește politicienii care sunt atenți

berlin3”În ultimii 3 sau 4 ani, politicienii din Germania au început să înțeleagă care sunt trendurile pentru că au înțeles, în primul rând, să dea atenție semnalelor transmise de piețe”, afirmă Florian Meissner.

Kalie Moore este de acord: ”Guvernul german susține cu adevărat start-up-urile. Au făcut din asta o prioritate, înțelegi acest lucru văzând cât de mult vorbesc despre temă, cât de mult participă la mesele rotunde organizate de entitățile specializate”.

Berlinul va trece prin alegeri statale în septembrie și este de remarcat că o importantă temă de dezbatere este legată de start-up-uri. ”Politicienii vorbesc serios despre asta”, declară și Florian Noell, președinte al German Startups Association.

Energiile tinere produc beneficii

logoBerlinul deține acum o piață a start-up-urilor comparabilă cu cea a Londrei, dar care a crescut foarte puternic în ultima perioadă.

”Există zilnic dezvoltări”, spune Ida Tin, care sesizează o diferență: ”La Londra lucrurile au rescut în timp, iar piața e mai așezată, mai conservatoare. La Berlin lucrurile se mișcă mai rapid pentru că sunt împinse înainte de tineri”, explică Irina Botea.

Din acest motiv, Berlinul are  ceva special față de Londra. ”E vorba de atitudine. Aici ai sentimentul că poți realiza orice, și dacă ai bani, și dacă nu ai bani. E senzația aceea că nimic nu te ține pe loc”, afirmă Florian Meissner.

În esență însă, nu este vorba de orașe sau de comunități care se luptă pentru supremație, crede Kalie Moore: ”Toată lumea are loc suficient să crească. Nu e cazul ca unii să lupte cu alții, contează să produci ideea potrivită și să ai abordarea necesară realizării ideii. Asta va face diferența, indiferent că ești la Londra, la Berlin, sau în orice parte a lumii”.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 28.8.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Guvernul din Hong Kong a cedat – proiectul privind extrădările în China a fost retras

Vladimir Ionescu

Autoritățile din Hong Kong au anunțat miercuri retragerea proiectului legislativ privind extrădările, proiect care a generat nemulțumiri masive în rândul locuitorilor, manifestate prin intermediul a… Mai mult

Europa

Bugetul de investiții al UE pe 2020: sprijin sporit pentru combaterea schimbărilor climatice

Iulian Soare

Parlamentul a adoptat miercuri poziția asupra bugetului pe 2020, subliniind că este un „punct de plecare solid în vederea lansării unei noi generații de programe… Mai mult

Stiri

Banca Transilvania estimează deficitul bugetar la 3,3% din PIB în 2019

Adrian N Ionescu

Cea mai recentă estimare privind deficitul bugetar pe 2019 este de 3,3% din PIB și aparține analiștilor Băncii Transilvania. Este cea mai indulgentă estimare față… Mai mult

Stiri

7 membri CSM, reacție la MCV: Progresele din Justiție au fost anulate de acțiunile unor reprezentanți ai puterilor statului

Vladimir Ionescu

Constatările din Raportul MVC corespund întocmai realității actuale din justiţia română, menționează  comunicatul unui grup de șapte magistrați din Consiliul Superior al Magistraturii care au… Mai mult

Stiri

Guvernul Orban și cele 15 bile albe lipsă: Negocierile oficiale s-au încheiat, încep discuțiile informale

Victor Bratu

Premierul-desemnat, Ludovic Orban, a încheiat miercuri cu un eșec oarecum previzibil runda de consultări politice premergătoare votului de învestire a guvernului monocolor PNL: Pro România… Mai mult

Europa

Parlamentul European a aprobat, la solicitarea europarlamentarilor PNL, alocarea a 50 mil. euro pentru fermierii afectați de pesta porcină

Razvan Diaconu

Plenul Parlamentului European a votat miercuri propria poziție asupra Bugetului Uniunii Europene pentru anul 2020, buget care cuprinde și 50 de milioane de euro pentru… Mai mult

Stiri

Marii beneficiari ai OUG 114 pe Energie fuzionează. Consiliul Concurenţei analizează tranzacția

Adrian N Ionescu

Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care AIK Energy LTD preia compania Valahia Gaz SRL, două dintre firmele beneficiare de creșterea a importurilor de gaze ca… Mai mult