10 decembrie, 2021

Pentru Submăsura 4.1 a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) mai există nealocați 589 de milioane de euro pentru fermierii români, care pot aplica până pe 25 ianuarie 2022, scrie Hotnews.

Într-un comunicat transmis, joi, StartupCafe.ro, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) subliniază că primește în continuare cereri de finanțare pentru proiecte de investiții în exploatații agricole, prin submăsura 4.1 din PNDR.

Suma totală disponibilă, până pe 25 ianuarie 2022, pentru investiții în exploatații agricole vegetale și zootehnice este de 589 de milioane de euro:

  • investiții în condiționarea, procesarea și marketingul în ferma vegetală – exceptând legumicultura și cartofii (11 milioane de euro disponibili),
  • fermă zootehnică (81 milioane euro disponibili);
  • pentru legume și cartofi (53 de milioane de euro disponibili);
  • 30 de milioane de euro pentru investiții în zootehnie (producție primară, condiționare și marketing) în zona montană;
  • 326 de milioane de euro pentru investiții în zootehnie (producție primară, condiționare și marketing) la nivel national;
  • pentru investiții privind înființare, extindere, modernizare în sector legume, inclusiv în spații protejate, și cartofi (producție primară, condiționare și marketing) – 86 de milioane de euro.

Solicitanţiii eligibili pentru sprijinul acordat prin submăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole sunt fermierii a căror exploatație se situează pe teritoriul României şi care desfășoară o activitate agricolă. Categoriile de beneficiari eligibili care pot primi fonduri nerambursabile sunt detaliate în Ghidul Solicitantului, disponibil pe pagina de internet a AFIR.

Cuantumul sprijinului acordat pornește de la 30% și poate ajunge la maximum 90% din valoarea eligibilă, în funcție de dimensiunea economică a exploatației, de tipul de beneficiar și de investițiile ce urmează a se realiza prin proiect.

Investițiile pentru care se poate aplica majorarea cu câte 20% a ratei sprijinului sunt cele realizate de tinerii fermieri, cele legate de Agromediu și de Agricutura ecologică, investițiile în zone care se confruntă cu constrângeri naturale și cu alte constrângeri specifice, sau pentru investițiile colective.

Detalii privind tipurile de investiții și condițiile specifice accesării de fonduri europene pentru investiții în exploatații agricole pot fi consultate gratuit pe www.afir.info în Ghidul solicitantului și anexele aferente acestuia, la secțiunea „Investiții PNDR”, în pagina dedicată submăsurii 4.1.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: