duminică

21 iulie, 2024

21 octombrie, 2021

Institute for Climate Economics anunță că veniturile generate la nivel mondial din taxele pe CO2 sau certificatele de poluare au crescut semnificativ. Cuantumul acestora a ajuns la 56,8 miliarde dolari în 2020, se arată în studiul citat de AFP.

„În pofida Covid-19 şi a situaţiei sanitare, vedem o creştere a veniturilor din carbon”, subliniază Marion Fetet, unul dintre autorii raportului publicat joi de I4CE.

Conform acestui document, în 2020 veniturile din carbon au crescut cu 18% comparativ cu 2019 şi sunt de trei ori mai mari decât în 2016. Din veniturile de 56,8 miliarde de dolari generate în 2020, aproximativ 52% sau 29,5 miliarde de dolari au venit din taxele pe CO2 şi 48% sau 27,3 miliarde dolari din licitaţiile pentru atribuirea de certificate de poluare.


Cu toate acestea, autorii raportului subliniază faptul că există o mare eterogenitate a preţului carbonului. Peste 46% din emisiile reglementate de o tarifare a carbonului sunt acoperite de un preţ mai mic de 10 dolari pentru o tonă de CO2, adică cu mult sub intervalul de preţ cuprins între 40 şi 80 de dolari recomandat de o serie de o serie de economişti.

„Aceasta ridică o problemă de coerenţă”, subliniază Marion Fetet. Pe de o parte, guvernele taxează carbonul iar pe de altă parte subvenţiile pentru combustibilii fosili reprezintă în continuare 450 de miliarde de dolari în 2020, apreciază autorii studiului.

Pe de altă parte, există semne de întrebare cu privire la modul în care sunt utilizate veniturile generate din taxarea emisiilor poluante. De exemplu, toate veniturile din taxele pe carbon merg la bugetul statului în timp ce în Japonia 100% din aceste venituri merg spre proiecte de dezvoltare durabilă.

Potrivit autorilor studiului, subiectul taxării carbonului devine din ce în ce mai relevant în special având în vedere că Uniunea Europeană, în cadrul reformei sistemului său de tranzacţionare a certificatelor de poluare, vrea să pună la punct un mecanism de ajustare a carbonului la frontiere pentru produsele importate cu un conţinut mare de carbon.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: