duminică

28 mai, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 iulie, 2021

sorin cimpeanu ministru educatieLa Bacalaureatul de anul acesta au fost formulate 56.000 de contestații, iar analizarea lor a dus la modificarea a 53.000 de note (95%). Au existat 16 situații, a explicat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în care diferența de notare a fost între 3 și 4 puncte.

Două din trei lucrări recorectate au primit o notă mai mare, iar una a fost notată cu mai puține puncte. Rata de promovare a Bacalaureatui, a urcat astfel, după contestații, de la 67,8%, la 69,8%, a doua cea mai mare din ultimii 10, după cea din 2017.

Anul trecut au fost depuse 62.500 de contestații, iar promovabilitatea a crescut de la 62,9% la 64.5%.


Ministrul Cîmpeanu a calificat situația „ca inadmisibilă” și a declarat că le-ar putea interzice profesorilor care au greșit grav să mai participe la vreo evaluare de la examenele naționale:

Diferențele au fost din cauze umane. Avem subiectivism la absolut toate disciplinele.

Baremul e foarte corect. Aceste rezultate sunt mai bune decât în anii precedenți pentru că subiectele au fost corect formulate, iar baremul a fost corect stabilit.

Vom face analize concrete.


Prima măsură la care mă gândesc e ca profesorii care au corectat greșit să nu mai poată evalua niciodată.

Digitalizarea evaluărilor de la examenele naționale

Din cauza acestor situații, ministrul Educației a anunțat săptămâna trecută, după rezolvarea celor aproximativ 20.000 de contestații depuse la Evaluarea Națională, că va fi introdusă corectarea digitalizată la examenele naționale, începând cu următorul an școlar.

(Citiți și: „Corectarea de la examenele naționale se digitalizează – lucrările vor fi evaluate online, nota va fi generată automat”)

Ce presupune această digitalizare, similară celei folosite la olimpiada națională de matematică:

  • scanarea lucrărilor chiar în sala de examen, în fața candidaților, după ce profesorii supraveghetori vor aplica pe foi un cod unic de identificare
  • lucrările vor fi apoi corectate online, “de către evaluatori care nu pot comunica între ei”
  • “introducerea pe itemi a punctajului de către evaluatori îți generează automat și calculul notelor și sistemul este acela care va decide automat recorectarea, dacă diferențele sunt mai mari de jumătate de punct”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

 

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: