8 octombrie, 2024

Deputații au adoptat, marţi, un proiect de lege prin care statul este obligat să suporte, la cererea familiei, 5.000 de euro din cheltuielile de repatriere a cetăţenilor români decedaţi în străinătate.

Proiectul a fost votat cu 253 de voturi, fără nicio abținere și fără niciun vot împotrivă, cu o singură persoană prezentă care nu a votat.

Conform datelor statice naționale și europene, confirmate și de declarațiilor recente ale premierului Marcel Ciolacu, numărul românilor aflați în străinătate va depăși curând 6,5 milioane de persoane.


De asemenea, datele INS arată că 8,33 de milioane de români au ieșit din țară în primul semestru al acestui an.

Camera Deputaților fiind for legislativ în acest caz, proiectul pleacă la Administrația Prezidențială, pentru promulgare.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea obligaţiei statului român să suporte, la cererea familiei, cheltuielile ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate, în limita a 5.000 de euro pentru fiecare cetăţean care se regăseşte în această situaţie, fiind introdusă şi posibilitatea ca sumele ce depăşesc acest plafon să fie suportate din taxele consulare.

Statul român suportă cheltuielile de repatriere a cetăţenilor români decedaţi în străinătate, la cererea familiei, în limita a 5.000 de euro pentru fiecare persoană decedată. Anual, în bugetul Ministerului Afacerilor Externe, se alocă aceste sume pentru plata cheltuielilor de repatriere.


Normele metodologice de punere în aplicare a prezentei legi se stabilesc prin ordin comun al ministrului Afacerilor Externe şi al ministrului Finanţelor, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, se arată în iniţiativa legislativă.

Deși în expunerea de motive inițiatorul se referă la românii aflați la muncă în străinătate, proiectul aprobat în Senat nu precizează că este vorba despre cetățenii români decedați pe teritoriul statelor de reședință. Pentru aceștia era prevăzută posibilitatea acoperirii cheltuielilor de repatriere din taxele de urgență pentru servicii prestate de misiuni diplomatice și oficii consulare ale României în străinătate, ceea ce genera o situație de discriminare comparativ cu românii care locuiau în țară și decedau afară, în vacanță, de exemplu. Acoperirea costurilor era condiționată însă de dovada că familia nu poate suporta costurile repatrierii și că nu există posibilitatea înhumării sau incinerării în statul unde s-a produs decesul. Această prevedere a fost abrogată.

Alfred Simonis, inițiatorul proiectului

Inițiatorul acestui proiect este Alfre Simonis (PSD), care precizează în Expunerea de motive: Una dintre problemele majore cu care se confruntă aparținătorii celor decedați în afara granițelor țării o constituie repatrierea acestor. Costurile de repatriere sunt unele foarte mari, am putea spune chiar prohibitive pentru mulți dintre compatrioții noștri care au plecat să muncească în străinătate. Familiile rămase în țară sunt de multe ori aflate în situația de a apela la ajutorul concetățenilor pentru a reuși să strângă sumele necesare acoperirii acestor costuri.

Consiliul Fiscal atrage atenția că propunerea nu este însoțită de fișa fiscală

Consiliul Fiscal atrage atenția că normele impun în cazul introducerii unor măsuri/politici ce atrag majorarea cheltuielilor bugetare, ca inițiatorii să prezinte fișa fiscală însoțită de ipotezele și metodologia de calcul utilizată, precum și declarația conform căreia majorarea de cheltuieli este compatibilă cu obiectivele și prioritățile strategice specificate în strategia fiscal – bugetară și cu plafoanele de cheltuieli din strategie.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: