marți

28 mai, 2024

16 noiembrie, 2016

SchengenComisia Europeană prezintă miercuri versiunea europeană a US ESTA (programul visa waiver). Potrivit Politico, care citează oficiali UE, proiectul anunță că cetățenii non-europeni care doresc să călătorească în zona Schengen urmează să fie taxați cu 5 euro.

Comisia copiază astfel sistemul american în baza căruia cetățenii anumitor state pot intra în Statele Unite fără viză, în schimbul unei taxe de 14 dolari.

Sistemul European de Informare pentru Călătorii și Autorizare (ETIAS) va taxa cu 5 euro fiecare solicitare, aplicantul urmând să beneficieze de un regim de călătorie fără viză timp de 5 ani.


De precizat că sistemul se va aplica inclusiv cetățenilor români și bulgri, până la momentul la care aceste 2 state vor fi admise în zona de liberă circulație europeană.

”Va fi ieftin și ușor pentru cei care doresc să călătorească în Europa, dar în același timp va descuraja ferm pe cei care se gândesc să vină în alte scopuri. ETIAS va garanta că Europa poate fi în același timp deschisă și în siguranță”, a declarat Politico comisarul pentru migrație Dimitris Avramopoulos.

Decizia finală de a permite sau refuza accesul în Zona Schengen va fi în continuare un atribut al serviciilor vamale naționale. ETIAS va fi gestionat de noua Agenție Pentru Controlul Granițelor și Pază de Coastă, în cooperare custatele membre și cu Europol.

Cererile se vor înregistra on-line, prin intermediul unui site web sau al aplicațiilor mobile, și vor fi verificate după o coroborare a informațiilor deținute de Europol, Interpol și Eurodac (baza de date cu amprente digitale).


Comisia Europeană afirmă că cererea va fi procesată imediat iar rezultatul va fi comunicat aplicantului în interval de câteva minute.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: